Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Život na zámku: Jak žijí hvězdy populárního devadesátkového seriálu po téměř 30 letech?

5. října 2023 | 06:00

Už 28 let uteklo od premiéry Života na zámku. Děj se točil kolem skromné rodiny Králových, které znenadání spadlo do klína velké dědictví – zámecké sídlo. V hlavní rolích se objevili herci Kateřina Macháčková a Tomáš Töpfer a díky seriálu se pak proslavili Kateřina Hrachovcová nebo Petr Rajchert. Co dělají hvězdy seriálu dnes a jakými prohrami a vzestupy si prošly?

Jako by režisér Jaroslav Hanuš zasadil jihoamerickou telenovelu do českého prostředí, tak by se dal popsat neuvěřitelný příběh rodiny Králových. V něm starý hrabě Esperk své bývalé služebné (Jiřina Jirásková), která s ním měla nemanželského synka, odkázal v závěti zámek Temniště.

Autor: ČSFD.cz

Z malého bytu do velkého zámku

Chudá rodina Králových, která se do té doby mačkala v malém bytě, se tak přestěhuje na své panství, kde se snaží začít nový život. Radost z nečekaného dědictví jim však kazí závist místních obyvatel a přidávají se k tomu i problémy se zamilovaným synem (Petr Rajchert) a s dcerou (Kateřina Hrachovcová), která by se ráda stala novinářkou.

Autor: CNC_Maria Rušínová

Tomáš Töpfer: Ze šlechtice principál divadla a senátor

Zubaře Přemysla a otce klanu si zahrál Tomáš Töpfer (72), který si mimo jiné zahrál lékaře už v Básnících nebo v Nemocnici na kraji města. Už v té době měl na svém kontě velké množství filmových i seriálových rolí, ale postava Přemysla Krále byla jeho první opravdu významná filmová role. Další pak byla v Četnických humoreskách, kde hrál velitele Arazíma.

Autor: Repro foto Česká televize

Během natáčení seriálu společně s Eliškou Balzerovou znovu zprovoznil Divadlo Na Fidlovačce, zde byl potom až do roku 2012 ředitelem. Pak se stal principálem Divadla na Vinohradech a jeden čas se angažoval i politicky a stal se senátorem. Má dvě dcery Martu a Terezu a jeho neteř Lotti je hvězdou seriálu Jedna rodina.

Místo první dámy dcera slavného herce

Do role Marie Králové chtěli tvůrci nejdřív obsadit Dagmar Havlovou (tehdy ještě Veškrnovou). Ta měla ale roztočené dva seriály, proto se nakonec rozhodli dát roli Kateřině Macháčkové (73), dceři herce a režiséra Miroslava Macháčka. Na televizní obrazovce se předtím objevila už v seriálech Cirkus Humberto nebo Dynastie Nováků, do širšího povědomí diváků se ale dostala až právě jako učitelka na gymnáziu Marie Králová.

Autor: David Malík, ProART, archiv

Kromě hraní se Kateřina Macháčková věnuje také dabingu a literární činnosti. Napsala například Zápisky z blázince, v kterých zpracovala otcův příběh z jeho pobytu v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Se zemřelým hercem Petrem Svojtkou má syna Petra.

Hrachovcová a Rajchert: Nové televizní hvězdy

V roli dětí manželů Králových se objevili Kateřina Hrachovcová (49) a Petr Rajchert (55), kteří díky seriálu nastartovali hereckou kariéru, i když už měli oba nějaké působení v seriálech za sebou.

Autor: ČT

Petr navíc v té době působil v kapele Chinaski, kde hrál na saxofon. Pak se začal věnovat kromě hraní i moderování. Devatenáct let žil s herečkou Barborou Srncovou. Z předchozího manželství má syna Petra a s novou manželkou má zase syna. Kromě toho přijal manželčino příjmení a jmenuje se teď Petr Hradil.

Autor: instagram, archiv

Kateřina Kaira Hrachovcová sice děti nemá, zato její aktivity jsou velmi pestré. Kromě hraní se věnuje ilustrátorství, koučinku a tetování.  

Na další fotky se podívejte do GALERIE v úvodu článku.

Autor: Štěpánka Bínová, Prostě fenomén