Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Radim Uzel: Rok od smrti kontroverzního sexuologa. Proč si na sklonku života pořádně zavařil?

2. května 2023 | 06:00

Je to přesně rok, kdy zemřel jeden z našich nejznámějších sexuologů, který svými občas značně předpotopními a sexistickými názory a teoriemi zvedal mandle kdekomu. Nelze mu upřít jeho celoživotní snahu za propagaci sexuologie a sexuální výchovy a jeho reklamy na podpůrné prostředky na erekci se také vryly do paměti.

Na svém kontě má sexuolog, který se narodil v roce 1940 v Ostravě v rodině docenta analytické chemie a magistry farmacie, celou řádku knih. Jsou jak odborného rázu, tak i populárního, ve kterých řeší sexuální vztahy, antikoncepci, potraty a mnoho dalšího. Spojoval se s různými dalšími osobnostmi, jako třeba ilustrátor Neprakta v knize Nepraktův atlas sexu, ale i jinými kolegy z oboru. Byl často kritizován za to, že se o závažných sexuálních tématech mnohdy vyjadřoval příliš lehkovážně. Zejména nad jeho názory a definicemi sexuálního obtěžování se mnohým přinejmenším zvedalo obočí a mnozí odborníci označili jeho postoje za zcela nepřijatelné, a to i kdyby měly být vyřčeny v nadsázce.

Radim Uzel vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a následovaly dvě atestace z ženského lékařství. Do sametové revoluce působil mimo Prahu v různých ústavech, po roce 1989 zakotvil v pražském Ústavu pro péči o matku a dítě. Byl členem České lékařské společnosti J. E. Purkyně a několika zahraničních. Na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy externě vyučoval.

Kritizovaný výstup v DVTV

V čerstvé paměti máme ještě všichni sérii článků z roku 2020 kritika Kamila Fily pro časopis Heroine nazvaný Uzel zahradníkem, na nějž navazoval rozhovor pro DVTV, který zanechal nesmazatelné stopy. Výroky sexuologa v tom smyslu, že za znásilnění si v podstatě mohou ženy samy, protože by měly počítat s tím, že muži jsou zvířata a tím pádem se podle toho chovat a dávat si pozor, spustily zaslouženou obří vlnu nesouhlasu a kritiky. Prohlásil, že obnažování na veřejnosti není sexuálním obtěžováním, kdežto, potetovaná servírka, jež mu nese kafe, ho rozhodně obtěžuje, a že poplácání ženy po zadku na pracovišti může proteplit vztahy a on moc dobře pozná, kdy může a kdy ne. Celkově vyzněl jako dinosaurus svého oboru se zcela zkamenělými názory, který už opravdu nepasuje nikam jinam, než do šílené reklamy na erekci.

Rozhořčená veřejnost a především spolky zabývající se právy žen, snažící se o narovnání legislativy, především, co se týče sexuálního obtěžování a násilí, musely přistoupit k jasným opatřením. Ženskoprávní organizace Beat Sexism, Česká ženská lobby, Gender Studies, Konsent a NESEHNUTÍ podaly na výroky Radima Uzla stížnost k České lékařské komoře pro nedodržování etických standardů lékaře.

Přelétavý politik

Nemohu zde ještě nezmínit to, že se Radim Uzel docela intenzivně angažoval v politice a to napříč spektrem různých stran. Za normalizace byl předsedou KSČ, po revoluci založil stranu Nezávislé erotické iniciativy a za ní byl členem Zastupitelstva hlavního města Prahy. Posléze kandidoval do senátu za Stranu zelených a o pár let později opět do senátu, tentokrát za ČSNS. Další stranou byla Sebeobrana voličů, za kterou kandidoval v Mělníce a v Břeclavi pak za SPOZ. Dle tohoto seznamu se dá usuzovat, že jeho politické názory nebyly neměnné, tak trochu kam vítr tam plášť, jak se říká.

V březnu 2020 získal medaili Za zásluhy od prezidenta Miloše Zemana a na podzim téhož roku onemocněl covidem, který u něho neprobíhal vůbec hladce, dokonce už tehdy visel jeho život na vlásku kvůli plicní embolii. Od té doby ho provázely vážné zdravotní komplikace. V roce 2021 mu lékaři diagnostikovali rakovinu žaludku a musel podstoupit dvě operace jícnu a chemoterapie. K jeho zdravotnímu stavu jistě nepřispěla ani smrt jeho manželky Heleny, se kterou se brali v roce 1966. Spolu měli jedinou dceru Kateřinu, která se věnuje keramice a autorskému šperku.

Autor: Gabriela Röhrichová, Prostě fenomén