Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vytoužené džíny z Tuzexu: Vysněný dárek za maturitu a zkouška trpělivosti. Jaké jsme nosili nejčastěji?

7. června 2023 | 06:00

Kdo by jedny nechtěl třeba k Vánocům nebo za maturitu? Stylové modré džíny ze Západu, po kterých prahli mladí i staří, se u nás během komunismu daly sehnat pouze v Tuzexu. Jenže to mělo své háčky, kromě fronty jako na banány jste k cestě za vysněnými džínami potřebovali především bony… A klid. A bez konexí v zahraničí nebo vlivných známých také pomoc mafiánských veksláků. Jaké rifle byly za socíku nejoblíbenější?

Denim slaví kulaté narozeniny

Letos slaví džíny a výrobky z denimu skutečně významné jubileum. 20. května oslavily 150 let od svého vzniku. Jejich výrobu si v roce 1873 nechali patentovat Jacob Davis a Levi Strauss v San Francisku v USA. Oba vynálezci jsou ke všemu původem z Evropy, takže se dá říct, že jsou džíny doma i na starém kontinentu.

VIDEO: Nemáte je náhodou doma také? Tyhle retro poklady stojí statisíce. Podívejte se:

Video se připravuje ...
Blesk Podcast: Retropoklady za tisíce. Odborník odhalil, po čem se poohlédnout na půdě • VIDEO: Jiří Marek, Elmer Carvalho

Originální rifle z Tuzexu byly snem mnoha lidí

Nosit originální denimové rifle bylo za socialismu snem mnoha lidí v Československu. Většina z nich toužila po tom, nosit vysněný denim, který v okolí nikdo jiný nemá. To tehdy nebylo zase tak obtížné, protože pravé džíny bylo tou dobou možné sehnat převážně jenom v Tuzexu. Šlo o Podnik zahraničního obchodu, který měl ve své gesci stát a z něhož těžil na základě zisku zahraniční měny. Mazaný způsob, jak získat valuty, tak lidem zároveň poskytoval jednu z mála možností, jak nakupovat zboží ze Západu.

Název Tuzex je zkratkou pro tuzemský export, který fungoval na základě výměny bonů — nákupních poukázek. Ty ovšem bylo možné získat pouze výměnou za zahraniční měnu, takže jste museli pracovat v zahraničí nebo tam mít příbuzné. Pořídit je z české výplaty jaksi nebylo možné. Jedinou výjimku tak poskytoval černý obchod, který provozovala specifická odnož čeké mafie přezdívaná veksláci. Mělo to však menší háček. Bony obvykle nabízeli se značně nevýhodným kurzem – kolem 5 Kčs – oproti jejich oficiální hodnotě, která činila 1 korunu.

Za kolik se daly koupit?

Džíny nebyly zrovna dostupnou záležitostí i kvůli své tehdejší ceně. V roce 1985 byl průměrný plat 2890 Kčs. Zdaleka na něj však nedosáhli všichni. Rifle se daly sehnat v Tuzexu za cenu přibližně 130 bonů. Pokud je ale lidé bez příbuzných či známých v zahraničí museli shánět od veksláků, kteří poukázky do Tuzexu prodávali s nevýhodným kurzem jeden bon za pět korun, vyšly obyčejné obyvatele Československa džíny poměrně draho. Se zmiňovaným průměrným měsíčním platem by si mohli dovolit koupit přibližně čtyři a půl páru denimových kalhot.

První džíny nejspíš oblékl Václav Neckář

Jedny z prvních džín v Československu na sebe podle všeho nejspíš oblékla hvězda Golden Kids – známý zpěvák Václav Neckář. Ten se v nich v roce 1965 procházel po Karlově mostě v Praze, když natáčel jeden ze svých slavných hitů pro Studio A. To právě v šedesátých letech vysílalo zábavní hudební pořad, v němž účinkovala většina slavných zpěváků tehdejší doby.

Které značky byly v kurzu?

Prim hrály v tehdejším Československu především džíny značky Levi’s. Od šedesátých let pak byly v Tuzexu k dostání také džíny italské značky Rifle. Odtud také pochází zobecnělé pojmenování oblíbených džín, které se dochovalo dodnes. Na rozdíl od toho, jak je tomu u slova džíny z anglického jeans, tak označení rifle patrně dodnes rozumíme pouze u nás.

Samozřejmě že i u nás se podniky snažily o to, dohánět módní trendy a džíny vyrábět. Nicméně v Československu na jejich výrobu neexistovaly technologie do 80. let. Tuzexové zboží bylo vnímáno až do konce trvání režimu jako exkluzivní a platilo to i o džínách. Ostatní pokusy o denimové oblečení byly vnímány spíše jako směšná náhražka a snaha režimu být moderní,“ vysvětluje kurátor nové výstavy s názvem Džíny z Tuzexu Michal Petrov, autor knih Retro ČS 1, 2, 3 a Jeans Story, které jsou k zakoupení v pražském Retro muzeu v Kotvě.

Móda do ulic i na diskotéky

V 80. letech byly džíny a výrobky z džínoviny jako sukně, tašky i bundy v Československu na vrcholu slávy. Mladí je nosili na diskotéky, a kdo s nimi vyšel do ulic, byl pochopitelně velice trendy. V tu dobu už nešlo jen o vymodlené kousky ze západních zemí, ale i o něco dostupnější oblečení československé výroby.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén