Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

10 ikonických znělek z 90. let, které nám dodnes znějí v uších

1. dubna 2023 | 06:00

Vzpomínáte na znělky těchto ikonických seriálů, které lákaly ke sledování a zněly nám v uších dlouhé roky? Pojďte si zavzpomínat a ponořit se trochu do nostalgie televizního programu devadesátých let. Nebylo vůbec lehké vybrat desítku těch nej, pravděpodobně si někdo zasteskne, že tam není ten jeho pořad, ale tyhle jsou prostě notoricky známé.

1. Xena

„Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů neklidem zmítaná země zrodila hrdinku. Byla jí Xena, mocná princezna, zocelená žárem bitev. Síla, vášeň, nebezpečí. Její odvaha změní svět!“ Pamatujete tuhle znělku, která zvala diváky na akční podívanou, při níž princezna Xena se svou věrnou parťačkou Gabrielou vyhrávala silou i lstí nad mužským pokolením? Byla idolem žen a touhou mužů.

2. Melrose Place

„Tady Los Angeles! Je právě tolik, kolik je, protože vaše oblíbená televizní stanice vám přináší epizodu z amerického seriálu Melrose Place.“ Jo, tak tahle znělka se taky vryla do paměti a hláška „je právě tolik, kolik je“ se zařadila do konverzací. Kolikrát jsme v partě kámošek snily o tom, že se také přestěhujeme do takového bydlení, kde budeme mít každá svůj byt, ale budeme stále vedle sebe jako parta těchto mladých lidí. Samozřejmě bazén na dvorku bude podmínkou!

3. Odpadlík

„Býval dobrým policistou, ale spáchal ten nejhorší hřích, protože svědčil proti zkorumpovaným kolegům. Snažili se ho zabít, místo toho zabili ženu, kterou miloval. Obviněn z vraždy, nyní projíždí krajinou. Psanec, který loví psance, lovec lidí, odpadlík!" Božínku, tenhle dlouhovlasý rebel se šrámem v srdci a sexy pohledem se vracel opakovaně do mnoha dívčích snů. Dlouhé vlající vlasy, svalnaté paže a silná motorka, na které odjížděl do romantického západu slunce.

4. Tak jde čas

„Tak jako písek v přesýpacích hodinách ubíhají dny našich životů.“ Seriál Tak jde čas je prý snad tím nejdelším seriálem v historii vůbec. Pamatuji se, že ho dávali přesně v tu dobu, kdy jsme se vraceli ze školy, a tahle znělka nás zastavila u televize a místo úkolů jsme sledovali neuvěřitelně vykonstruované dějové zápletky.

5. Dallas

Tóny znělky seriálu Dallas svolávaly k televizní obrazovce celou rodinu. Vysílal se v hlavním vysílacím čase a osudy rodiny ropných magnátů topících se v penězích lákaly na své pozlátko. Jasně dané negativní a pozitivní charaktery. Všichni nesnášeli JRa a každý fandil Bobbymu. Sue Ellen zlidověla v přezdívkách pro alkoholičky.

6. Pobřežní hlídka

Píseň, která zněla během úvodní znělky seriálu Baywatch s názvem I’m Always Here a kterou nazpíval zpěvák Jimi Jamison, se vám taky nejspíš okamžitě vybaví. Možná těsně potom, co se vám před očima zjeví polonahá těla v červených záchranářských plavečkách běžící po pláži a lesknoucí se v paprscích slunce. Tenhle kultovní seriál proslavil mimo jiné i Pamelu Anderson, jež se stala celosvětovým sexuálním symbolem.

7. Akta X

Tenhle seriál už svou znělkou naznačoval, že půjde o něco nadpřirozeného. Mulder a Scullyová, to byla dvojice detektivů zabývajících se paranormální aktivitou. To bylo téma, které bylo absolutně nové a neotřelé, takže si seriál okamžitě získal obrovskou sledovanost. Přestože mezi detektivy nebyl žádný románek, přitažlivost mezi nimi byla doslova hmatatelná.

8. MacGyver

Kdo by neznal toho všestranně vybaveného tajného agenta, který si poradí v každé situaci? Ze žvýkačky sestrojí bombu, dostane se ze svízelných situací s pouhým párátkem. „Jsi hotový MacGyver“, to byla vždycky úsměvná lichotka pro někoho, kdo zvládl pomocí těch nejjednodušších věcí sestrojit perpetuum mobile – obrazně řečeno!

9. Beverly Hills 90210

Na tuhle adresu trefil každý od dětí přes puberťáky až k rodičům. Parta kamarádů z Beverly Hills vtáhla do děje úplně všechny. Krásní mladí lidé, kteří prožívali první lásky, zklamání, a to v kulisách horké Kalifornie, která byla v devadesátých letech opravdu tím největším lákadlem. Steve, Brandon, Andrea, Dylan, Kelly, Brenda, David a Donna byli prostě BéHáčko. Tenhle výraz zevšedněl pro vztahy v jedné partě, kde má něco každý s každým.

10. Vražedné pobřeží

Tenhle seriál začínající pohodovou reggae znělkou z pláže proslavil především Rob Stewart neboli Nick Slaughter. Chlupatá, věčně odhalená mužná hruď vyzývavě vykukující z barevné havajské košile, dlouhé vlasy do culíku s jedním sexy šedivým pruhem a lišácký pohled. To byl bývalý důstojník policie, který s pomocí zelenooké zrzky řeší případy na sluncem zalitém pobřeží. Další dvojka, v které to pořádně jiskří, ale nikdy si nedají ani pusu.

Autor: Gabriela Röhrichová, Prostě fenomén