Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Retro kosmetika: Tyhle produkty milovaly už naše babičky!

11. ledna 2023 | 06:00

Kroutí vaše babička očima nad vaší zásobou kosmetických novinek? Dává k dobru hlášky typu „Za nás byl jeden krém na obličej, jeden na ruce – a taky nám to stačilo“? Nesmějte se jí. Inspirujte se!

Ano, i my se rády probíráme regály v obchodě a zkoušíme kosmetické novinky. Občas je ale dobré si připomenout, že i tradice má své kouzlo. Vybraly jsme produkty z časů našich babiček, na které nedáme dopustit ani my. A v naší galerii se pak můžete podívat i na retro poklady, které se kdysi prodávaly a mnoho z vás je jistě mělo doma.

VIDEO: Doba chlupatá? Takhle šel čas s ženským ochlupením 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Nivea Creme, Nivea

Tuhle naprostou klasiku měla někdy doma snad každá rodina. Vznikla v Německu v roce 1911, ale slavnou modrou krabičku dostala až o 14 let později. Univerzální krém se hodí na obličej i na tělo, po koupeli, po holení nebo třeba jako ochrana před zimou.

Jelení lůj, Regina

Tradiční český výrobek se zrodil v roce 1962 v Novém Městě nad Metují a i o čtyřicet let později zvládá konkurovat ostatním tyčinkám na rty. Žádný strach – nevyrábí se z jeleního sádla, ale z běžných živočišných tuků v kombinaci s vazelínou a parafínem.

Indulona, Zentiva

Tenhle osvědčený krém na vysušené ruce pochází ze slovenského Hlohovce. Její úplně první verze se „narodila“ 21. května 1948, o deset let později vznikla receptura klasické modré indulony, která se dodnes nezměnila. Pamětnice vědí...

Elnett, L’Oréal

Dokonalá fixace, objem a lesk – hledáte přípravek, který vašim vlasům tohle všechno dodá, aniž by je zatížil? Divy jako Brigitte Bardot, Grace Kelly, Catherine Deneuve nebo Jane Fonda nedaly dopustit na Elnett, jehož kořeny sahají do 50. let. Zkuste to i vy.

Great Lash, Maybelline

České babičky ji ještě neznaly, ale jejich zahraniční vrstevnice z téhle řasenky šílely už od roku 1971, kdy byla uvedena na trh. Od té doby vzniklo mnoho variant, ale i dnes se prý každé dvě vteřiny prodá jeden klasický růžovo-zelený kousek.

No. 5, Chanel

Ikonický parfém uvedla v roce 1921 sama velká Coco Chanel. Společně s nadaným chemikem Ernestem Beauxem vytvořila z více než osmdesáti složek – včetně jasmínu, růže, kosatce a vanilky – elegantní a nadčasovou vůni. V současnosti si slavné „číslo 5“ pořídí 10 milionů žen ročně.

 

 

Zaujal vás náš výběr retro kosmetiky? Velký výběr produktů za skvělé ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

A jaké další poklady používaly naše maminky a babičky? Podívejte se v naší galerii:

Autor: Marie Barvínková, Martina Miláčková