Úterý 25. června 2024
Svátek slaví Ivan, zítra Adriana
Polojasno 27°C

Desetiletá dívka je uvězněná v těle dvouletého dítěte. Kvůli nemocem podstoupila už 30 operací

12. června 2024 | 05:00

Desetiletá Isabella Thompsonová z kanadské provincie Saskatchewan prožila většinu svého života v nemocnici. Krátce po narození jí lékaři diagnostikovali vzácné genetické onemocnění - kombinovanou imunodeficienci. Jedná se o poruchu, která je způsobená mutacemi různých genů podílejících se na vývoji imunitního systému. To ale nebylo vše. 

Když se Kyla Thomspon, maminka malé Belly, v roce 2013 dozvěděla, že je těhotná, byla štěstím bez sebe. Těhotenství probíhalo bez komplikací a lékaři během vyšetření nepřišli na žádné problémy. O to větší šok nastal, když krátce po narození Belle diagnostikovali hned několik vážných zdravotních problémů.

VIDEO: Mozková obrna u dětí nemusí být vždy překážka při vzdělávání

Video se připravuje ...
Mozková obrna u dětí nemusí být vždy překážka při vzdělávání. • VIDEO: Videohub

Kromě kombinované imunodeficience lékaři zjistili, že má dívenka ještě Hirschprungovu chorobu. Jedná se o vrozené onemocnění tlustého střeva, které je způsobeno chybějícími nervovými buňkami ve svalech tlustého střeva. Novorozenec tak není schopen vyprázdnit se i několik dní. Navíc se rodiče dozvěděli,  že jejich dcera trpí i syndromem hyponastických chrupavek a vlasů, což je forma zakrslosti. Lidé, kteří trpí tímto onemocněním, jsou malého vzrůstu a mají velice jemné a světlé vlasy. 

Od svého narození tak strávila Bella více než 1000 dní v nemocnici, podstoupila téměř 30 operací, včetně transplantace kostní dřeně v roce 2015 a transplantaci střeva v roce 2023, a přežila čtyři infekce, které jí způsobily septický šok. Dvakrát jí šlo o život. Napříč svému těžkému osudu, je Bella velmi veselá a usměvavá. "Bella je sice velmi nemocná, miluje ale tanec, zpěv a ráda kreslí," uvedla její maminka.

Pravidelně spolu natáčí tančící videa, která se na sociálních sítích těší velké oblibě. Malá Bella je navíc úplně v pohodě s tím, jak vypadá a tato skutečnost jí udržuje v psychické pohodě. "Bella nikdy neřekne, abych její videa neukazovala lidem, protože má napuchlý obličej nebo je malá. Se svým vzhledem je úplně v pohodě," dodává její matka. Malá dívenka se tak stala hvězdou sociálních sítí a všichni jí drží palce, aby i přes svůj krutý osud žila ten nejšťastnější život.

 

 

Autor: Aneta Valešová