Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tohle všechno se dá vyrobit z dýní. Jaká socha se vám líbí nejvíce?

15. října 2021 | 06:00

Tomu říkáme podzimní výzdoba! Obří sochy z dýní šokují každého návštěvníka tradiční výstavy tykví. Ryby, mořské panny, ponorky i opice vydrží čerstvé až deset let!

Jucker Farm je rodinná farma ve Švýcarsku, o které se mezi lidmi mluví jen dobře. Dá se tam skvěle najíst, koupit některé biopotraviny, pomazlit zvířata, jako jsou například kozy, nebo uspořádat senzační svatbu. Vedle toho pěstují na farmě několik desítek druhů dýní. "Kvůli dýním jsem jel za odborníkem až do Francie. Přikoupil jsem dokonce pozemky, abych měl pro všechny druhy dost místa," vypráví pan Jucker. 

Návštěvníci přirovnávali obří dýňové plantáže ke světovým výstavám, a tím vnukli rodině Juckerových skvělý nápad. "Výstavy se u nás dnes dělají každý rok. Vždy je jiné téma, které připravuje několik profesionálů. Tykve jsou těžké, proto musí být konstrukce opravdu bytelné. Vyřezávají se ze dřeva motorovými pilami." Výsledek je šokující! Návštěvníci jsou ohromeni. 

Letošní téma je tropický deštný prales. Sochy z farmy Juckerových putují do různých švýcarských, ale i německých měst. Letos patří mezi nejkrásnější například socha opice, mořské panny nebo obřího krokodýla. Barevná umělecká díla z dýní vydrží čerstvá až deset let. Jejich krásu mohou tedy lidé obdivovat opravdu dlouhou dobu a jako podzimní výzdobu je obce mohou využívat i několik sezon. 

Autor: Adéla Ondroušková