Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nádor na mozku měla od devíti let. Operace jí navždy změnila tvář

10. července 2019 | 06:00

Zabrina trpěla častými a silnými bolestmi hlavy. Lékaři odhalili rostoucí nádor na mozku, ten pak neustupoval ani po alternativní léčbě. Následovala tedy náročná operace, která ženě navždy vzala úsměv a udělala z její tváře cizí.

Zabrině Redford (40) diagnostikovali nádor na mozku velikosti golfového míčku již v devíti letech. Nádor se nijak nezvětšoval. Žena pouze musela docházet na průběžná vyšetření, která kontrolovala, zda se útvar zvětšuje. Do čtyřiceti let pociťovala Zabrina jen mírné bolesti v zádech a občasnou bolest hlavy. Po jejích čtyřicátých narozeninách se její stav ale velmi zhoršil a bolest se postupně přesouvala do spodní části obličeje.

"Lékaři mi kvůli rostoucímu nádoru rezervovali termín operace na březen roku 2019. Během zákroku mělo dojít k odříznutí mrtvé tkáně a vyčištění infekce. Když jsem se ale po operaci probudila, měla jsem ochrnutý obličej," vypráví Zabrina. Ženu čekal ještě jeden zákrok v červnu. Při této operaci mělo dojít k odebrání nádoru a rekonstrukci pravé části obličeje. 

Operace dopadla lépe, než všichni předpokládali, a Zabrině se hybnost do tváře vrátila alespoň částečně. "Synové i manžel mě velice podporovali a na mou novou tvář si prý zvykli. O svou krásu jsem ale přišla, a to je pro ženu vždy velmi těžké. Láska mé rodiny a přátel mi ale pomohla natolik, že i s tímto následkem dokážu žít šťastný život."

Autor: Adéla Ondroušková