Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zbývá mu podle lékařů rok života, a on je za to vděčný a je šťastný!

Blair Smillie je za svou nemoc vděčný
21. května 2016 | 06:00

Když se Blair Smillie jednoho dne v práci necítil dobře a museli mu volat sanitku, myslel, že jde jen o drobnou mrtvici. Lékaři ho ovšem vyvedli z omylu: našli mu nádor. "Jsem šťastnější než kdykoliv předtím," říká tento dvaašedesátiletý muž, ačkoliv mu zbývá pouhý rok života.

Byl to den, který se nijak nelišil od jiných: Blair Smillie, obchodník a bývalý politik z města Higher Kinnerton v Severním Walesu, pracoval ve své kanceláři. Při telefonátu s kolegou ale najednou dostal divný pocit: nešlo mu zcela ovládat ruku a po chvíli začal i mluvit nesmysly. Kolegové zavolali ihned záchranku a ta ho převezla do nemocnice s podezřením na lehkou mrtvici. Lékaři ho vyšetřili a se stejnou diagnózou ho po zlepšení stavu poslali domů. O několik hodin později ale Blair dostal zdrcující zprávu: musí na další vyšetření. Ta potvrdila to, co lékaři tušili: Blair měl nádor na mozku, což pro něj znamená pouhý rok života.

V prvních dnech po diagnóze byl Blair Smillie totálně na dně. "Můj život se úplně zhroutil. Byl jsem zoufalý a se svou ženou Eleanorou jsem jen a jen brečel," popisuje Blair své prvotní pocity. Muž, který má dvě děti a tři vnoučata, nebyl schopen se s nejbližšími setkat bez slz hořkosti. "Když mne navštívila má nejmenší vnučka, jen pár týdnů stará, myslel jsem jen na to, že ji neuvidím vyrůstat," vzpomíná Blair.

Nový život

Lékařům se podařilo odstranit asi 90 procent nádoru. "Při té operaci hrozilo, že s odstraněním nádoru dojde k poškození mozku a já bych mohl ztratit paměť nebo schopnost mluvit. Rozhodl jsme se, že pokud operace dobře dopadne, změním svůj život," říká Smillie. A přesně to udělal: skončil s prací, přenechal svůj podnik potomkům a začal se maximálně věnovat své rodině.

Blair Smillie je bývalý politik
Autor: Twitter / Blair Smillie

"Většina z nás si myslí, že tu bude věčně, ale tak tomu není." Blair je tak vděčný osudu za to, že mu dal jasně najevo, kolik času mu zbývá. A ten čas chce strávit jinak, než tomu bylo dosud. Naplno s nejbližšími a také pomocí těm, kteří to potřebují. Blair se věnuje charitě a chce pomoci všem, kteří jsou nevyléčitelně nemocní jako on. "Pokud někdo čte tyto řádky a vidí člověka, který není vyděšen svou blízkostí smrti, a trochu mu to pomůže, pak je to skvělé."

 

Autor: is