Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nenarozená dcera mi zachránila život, já pak zachránila ten její

Marje naštěstí nedala na doporučení lékařů a jen díky své tvrdohlavosti si může užívat šťastné okamžiky se svou dcerou Siennou.
9. května 2015 | 06:00

Otěhotnět se snažila dlouhé dva roky, pak ale přišla drtivá diagnóza. Rakovina dělohy. Lékaři trvali na jejím okamžitém vyjmutí. Jenže to by znamenalo navždy ztratit šanci mít vlastní dítě. A to mladá žena nechtěla připustit. Rozhodla se raději riskovat svůj život.

Marje Isabelle a Jack spolu chodili dlouhých patnáct let, než se rozhodli, že je čas vzít se a pořídit si rodinu. "Řekli jsme si, že je ta nejvhodnější doba mít děti. Chtěli jsme si dát miminko jako dárek k našim třicátým narozeninám," svěřila se Marje.

"Dlouho jsme si užívali života, cestovali jsme, a tak jsme si řekli, že konečně nadešel ten správný čas se usadit." Jenže vytoužené miminko stále nepřicházelo. Manželé navštívili lékaře, aby zjistili příčinu.

Počáteční testy ukázaly, že Jack je úplně zdravý, ale Marje se dozvěděla šokující zprávu. Lékař jí oznámil, že má ve věku pouhých 35 let rakovinu dělohy a že musí co nejrychleji podstoupit hysterektomii, tedy operativní odstranění celé dělohy. A to během příštích dvou týdnů.

"I když byla rakovina v počáteční fázi, můj lékař tvrdil, že jediným řešením je radikální zákrok, který musím podstoupit tak rychle, jak je to možné, aby se zajistilo, že se rakovinotvorné buňky nerozšíří," vzpomíná Marje.

"Bylo to jako rána z čistého nebe. Všechny naše naděje se během jediné vteřiny rozplynuly. Nejen to, že jsem měla rakovinu, ale zdál se to být i konec našich snů o společném dítěti."

Statečná Marje se ale odmítla vzdát šance na vlastní dítě. Rozhodla se, že nejdřív podstoupí hormonální léčbu stimulující dozrání vajíček. Ta by pak lékaři mohli uchovat a později implantovat ženě, která by za ni dítě donosila a porodila.

Lékaři se ale obávali, že zpoždění léčby by mohlo mít pro mladou ženu zničující důsledky. Od diagnózy ale už uplynuly dva roky, a Marje a její holčička Sienna, která se narodila před rokem, jsou obě šťastné a zdravé.

"Jsem absolutně přesvědčena o tom, že bych tady dnes bez Sienny nebyla. To ona mi zachránila život ještě dřív, než se narodila! Neměla jsem žádné příznaky rakoviny a nikdy bych nevěděla, že se v mém těle něco děje, kdybychom se nesnažili o dítě."