Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jaký je nejvíce sexuálně přitažlivý tvar těla pro muže a ženy?

Muži mají v genech jasně zakódovanou informaci, která jim velí
21. června 2014 | 14:00

Superštíhlé modelky, které často vídáme v médiích, nám v noci nedají spát a přes den se usilovně honíme, abychom se přiblížily tomuto ideálu krásy. Přitom pravda je trochu jinde. Poslední průzkumy ukázaly, že existují i jiné typy postav, které muži považují za skutečně sexy. Stejně jasno v tom mají i ženy.

Pokud k tomu budeme přistupovat s přihlédnutím na evoluci, je jasné, že muži hodnotí partnerku na základě její schopnosti plodit děti. Tudíž soustředost na mládí, zdraví a hlavně plodnost, která je viditelná na první pohled, je jasná. Tím pádem z toho vyplývá, že se muži zaměřují na ženy, které mají průměrné BMI, ne příliš silné a rozhodně ne žádné vychrtliny a dalším faktorem je šířka pánve.

Během dospívání, kdy žena začne produkovat více estrogenu, se proměňuje také její postava. Tuk se začne ukládat na bocích, zadku a v prsou, což najednou vyvolá dojem, že má užší pas. Přesto, že se říká, že mužům se líbí velká prsa a čím větší tím lepší, není to úplně pravda. Prsa ano, ale je to spíš poměr prsou a boků, co muže přitahuje a postava, která vypadá jako přesýpací hodiny.

Muži mají v genech jasně zakódovanou informaci, která jim velí
Autor: shutterstock


Ženy dávají u mužů přednost postavě, která dle evolučních teorií značí dobré zdraví a vysokou hladinu testosteronu. Je to klasická postava do V, tedy široká ramena, úzké, rovné boky.  Ženy také preferují starší muže, protože takoví mají lepší zdroje. No a v neposlední řadě, mají raději muže vysoké.

Takovýto typ je samozřejmě dán evoluční psychologií, jenže my jsme druh, který je na vysoké úrovni evoluce a tudíž do osobních preferencí, dle kterých každý soudí svůj ideál krásy, musíme připočítat ještě další faktory. Těmi jsou například pěkný vzhled, hezky udržovaný zevnějšek a styl. V každém případě geny v sobě nezapřeme a muži budou stále pokukovat po ženách, které mají sexy křivky víc, než po hubených žížalkách.