Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Do porodnice přišla s dvojčaty, odnesla si však pouze jedno

Žena porodila ve dvacátém osmém týdnu dvojčata, jedno však bylo mrtvé.
8. května 2014 | 06:00

Nechat zemřít jedno dítě proto, aby druhé mohlo žít. Zní to jako smyšlený příběh Sofiina volba, ale pro Angličanku Dwynwen Davies se to stalo krutou realitou. Žena čekala dvojčata, holky, když zjistila, že se nakazila pátou nemocí. Bohužel tuto infekční chorobu přenesla i na jeden z plodů. Jedinou možností jak dítě zachránit, by byla transfúze, která by ale mohla ohrozit druhý plod.

Třicetiletá Angličanka Dwynwen Daviesová se dostala do nelehké situace. Čekala dvojčata, ale jedno z nich bylo nakaženo pátou nemocí. Musela se rozhodnout, zda podstoupí riskantní léčbu, přičemž by hrozilo, že nepřižijí oba plody v její děloze, anebo nechá zemřít pouze jeden z nich. Žena zvolila cestu menšího zla. Nechala dítě umřít pro to, aby druhé mohlo pokračovat na své cestě k dlouhému životu.

Naprostá bezmoc

Dwynwen Daviesová pracovala v mateřské školce. Když už čekala dvojčata, jedno z dětí ve školce onemocnělo pátou nemocí. Žena nevěděla, jak moc to pro ni může být nebezpečné, nedávala si pozor a nakazila se. „Šla jsem na rutinní kontrolu ke gynekologovi a jen tak mimochodem se zmínila, že jedno z dětí ve školce mělo tuto chorobu,“ vypráví. Byla si vědoma, že dítě ve školce kašle a má rýmu, ale nepřikládala tomu žádnou větší váhu. 

Vůči této infekci je imunních přibližně 60% dospělých, ale u Daviesové se nemoc potvrdila. Stále zde ale byla šance, že se virus nepřenese na její plod. Při testech v sedmnáctém týdnu se ale pátá nemoc potvrdila u jednoho z plodů. Byly jí nastíněny dva scénáře. Buď se dítě bude vyvíjet dál a s infekcí se třeba vyrovná, anebo v průběhu zemře. „Bylo hrozné vědět, že ve vás roste dítě, které ale pravděpodobně nepřežije,“ vzpomíná. Cítila se naprosto bezmocná.

Nebezpečná léčba

Ve čtyřiadvacátém týdnu těhotenství začal být stav plodu velmi kritický. Jediným možným způsobem, jak nenarozené dítě zachránit, by byla transfuze. Ta je ale v jiném stavu velmi riskantní. „Bála jsem se, že bych mohla přijít i o druhé dítě. Doktoři mi totiž nedokázali zaručit, že to infikovanému plodu pomůže, nechtěla jsem tedy riskovat,“ svěřila se Daviesová deníku Daily Mail. Pro ženu to bylo opravdu srdcervoucí rozhodnutí. V dvacátém osmém týdnu těhotenství musela předčasně porodit, ovšem pouze jedno dítě bylo živé.

„Jsem šťastná, že alespoň Cadi to přežila. Ale navždy ve mně zůstane ten pocit, že mi zemřela jedna dcera. Přála bych si, abych o této nemoci věděla už dříve, abych si na to dávala pozor. Doufám, že mým příběhem na tento problém upozorním a do budoucna to třeba někomu pomůže,“ varuje Daviesová.

V České republice se ročně narodí kolem pěti set mrtvých dětí. Tím se ale počítá plod po dvacátém čtvrtém týdnu až do porodu. Existuje mnoho příčin, kvůli kterým se plod přestane správně vyvíjet. Nejčastěji to jsou různé anomálie, či infekce. Ve většině případů se ale porod vyvolává umělou cestou, ve vážnějších situacích přichází na řadu císařský řez. 

Autor: maš