Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Snědl placentu své ženy! Je to zdravé nebo jen nechutné?

Takto vypadá placenta těsně po porodu.
6. května 2014 | 06:00

Mnoho lidí je opravdovými gurmány, ale jíst lidské maso je téměř pro všechny nepředstavitelné. Ovšem ne pro Angličana Nicka Bainse, který snědl placentu své ženy. Údajně ho to vždy lákalo, a když měl konečně možnost, nedokázal odolat.

Jako hlavní chod koktejl a tacos. Nic divného, pokud ovšem hlavní ingrediencí není placenta. To co vám ale pravděpodobně přijde nechutné, se zdá Angličanovi Nicku Bainesovi úplně normální.

Maso jako maso

Bain rád ochutnává nové druhy masa a protože placenta je bohaté na vitamíny a živiny, podobně jako třeba hovězí, myšlenka dát si ji k obědu přišla ve stejnou chvíli, když mu jeho žena oznámila, že je těhotná. Ze samotné konzumace si pak Baines udělal hotový kulinářský zážitek - připravil z placenty smoothie a tacos.

První krok prý ale nebyl vůbec jednoduchý. Baines se totiž pro britský denník The Guardian přiznal, že když spatřil placentu na porodním sále, na chvíli mu zatrnulo. Nakonec ale sebral odvahu a odnesl si ji domů, jako si jiní nesou maso na řízky. Další den, zatímco jeho žena byla ve vedlejší místnosti, se dal do vaření.

Banány a minerály

„Když jsem si dal smoothie, ze začátku jsem cítil banán, později to dostalo chuť minerálů a nakonec jsem měl pocit, jako bych jedl železo,“ popisuje Bains koktejl prlný chutí. Tacos prý chutnalo téměř normálně, ale to zejména díky červené paprice a česneku, kterými je ochutil.

Verdikt? Baines uznal, čekal trochu víc. Mnoho žen prý při konzumaci placenty cítí, jak jejich tělem hmatatelně prostupuje energie a emočně je to naplňuje. Bains ovšem, ke své smůle, nic takového necítil.

Libo-li také placentu?

Pojídání placenty se stává stále populárnější. Některé ženy totiž věří, že jim to pomůže opět získat sílu, o kterou přišly při porodu. Také je to prý blahodárné pro mateřské mléko a zabraňuje poporodním depresím. Stále existuje více lidí, kteří se tímto módním trendem řídí, čehož se chytly i některé firmy. Ty nabízejí výrobu prášků z placenty, které pak vydrží celé roky. Tyto korporace říkají, že placenta je nutričně velmi bohatá a plná hormonů, které mohou být ženě prospěšné právě v období po porodu.

Novému trendu podlehla i herečka January Jones, která přiznala, že i ona si nechala z placenty vyrobit pilulky. Po narození je brala ze strachu, aby zvládla své mateřské povinnosti. Placentu ochutnal i Tom Cruise nebo Andrea Verešová.

Odpůrci této nové módy ale tvrdí, že dosud nebylo prokázáno, že pojídání placenty je opravdu tolik zdravé, jak se tvrdí. Naopak prý v některých případech mohou způsobit nepříjemné infekce.

Autor: red