Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Rosie (18) si nepamatuje svoje dětství: Zánět mozku jí vymazal paměť

15. srpna 2013 | 06:00

Když bylo dívce 16 let, byla převezena do nemocnice se zánětem mozku. Toto vážné onemocnění způsobilo, že zapomněla vše, co doposud prožila. Celých šestnáct let jejího života bylo vymazáno a dívka po operaci nepoznala ani vlastní matku.

Zákeřná nemoc

Rosie Paley onemocněla klíšťovou encefalitida, která vyústila až k velmi závažnému zánětu mozku. Lékaři dodnes kroutí hlavou nad tím, že se u Rosie neobjevovaly žádné příznaky této vážné nemoce. První výraznou reakcí na zákeřnou nemoc bylo, když dívka omdlela a spadla ze schodů. Od té doby si nic nepamatuje.

Život z fotek

Dnes uplynuly dva roky ode dne, kdy byl její život jako mávnutím proutku vymazán z její paměti. Denně se snaží vzpomenout na své dětství pomocí fotografii. "Když za mnou poprvé přišla maminka s bratry do nemocnice, myslela jsem, že jsou to cizí lidé," vzpomíná Rosie. Dnes už si na svou rodinu vzpomíná a všichni to berou jako obrovský úspech.

Rosie si snaží vzpomenout na své dětství pomocí fotografii.
Autor: profimedia.cz

Kvůli ztrátě paměti přišla i o většinu přátel. "Bylo těžké navázat s kamarády opět vztah, když jsem si nemapatovala žádné zážitky," říká nešťastně Rosie, která teď nezná ani svou oblíbenou hudbu, jídlo nebo film.

Výpadky paměti

Rosie má i po dvou letech zdravotní problémy, které se projevují ztrátou krátkodobé paměti. Všechny důležité okamžiky a úkoly si pravidelně zapisuje pro případ, že by je zapomněla. "Někdy se mi stane, že zapomenu, na jaké zastávce mám vystoupit. Dojedu třeba na konečnou a musím volat mámě, aby mi pomohla," svěřuje se mladá dívka.