Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Šokující krása: Okouzlující modelka se narodila bez tří končetin

16. srpna 2013 | 06:00

Není se čemu divit, že jedenadvacetiletá brunetka s uhraničivýma očima na sebe upoutala pozornost téměř celého světa. Díky svému handicapu se totiž stala modelkou.

I přesto, že se dívka narodila bez tří končetin (nemá pravou nohu, ruku a jen kousek levé paže), dokázala si splnit ten nejdivočejší dětský sen. Chtěla se totiž stát modelkou. A taky se jí to podařilo.

Když byla Aldona malá, její teta jí česala krásné dlouhé vlasy a ona si hodiny a hodiny hrála před zrcadlem, kde pózovala a představovala si, že jí fotí slavní fotografové. Chtěla být skutečnou modelkou. Ale než se její sen mohl stát skutečností, muselo uplynout několik dlouhých let.

Ultrazvuk selhal

Aldona se narodila v roce 1991. Ultrazvuk ukázal, že by se měla narodit jako zdravé dítě. Jenomže vše bylo jinak. Ovšem její matka se zachovala statečně a i přes obrovský handicap se výchovy malé holčičky nezalekla a rozhodla se, že své dceři připraví plnohodnotný život.

Aldona říká, že pro ní její matka je a bylo obrovskou inspirací. Vždycky mi říkala, že na sebe nemám koukat jako na postiženou. Že musím mít sílu a neustále se učit novým věcem a pohybovat se směrem vpřed. Díky ní mám sílu. Díky ní jsem tady, říká Aldona.

Odmítla protézy

Dívka se musela naučit žít a fungovat v praktickém životě. Když se vrátila ze školy, okamžitě se ustrojila do protézy a běžela si hrát s ostatními. Jenomže když dospěla, začaly jí všechny protézy hodně vadit. Musela si totiž vždy obléknout jakési železné brnění, díky kterému pak měla aktutní zánět slinivky a musela strávit dva měsíce v nemocnici.

Protézy, které jí nahrazovaly ruce, byly podle Aldoniných slov naprosto k ničemu. Kvůli estetice? Zbytečně. Překážely jí. A tak se dívka rozhodla, že si nebude na nic hrát a naučila se fungovat tak, jak se narodila. Bez tří končetin.

Žije naplno

Na druhou stranu sama přiznává, že jí občas napadají otázky, proč se to stalo zrovna jí. Ale prý jí to často přejde, protože si uvědomí, že na světě jsou daleko více postižení lidé, kteří si na rozdíl od ní nemohou splnit žádný sen. A tak žije život naplno. A my Aldoně fandíme.

Autor: ema