Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Příběh čtenářky: Řekli mi, že jsem v přechodu. Ale byla jsem těhotná

Katka si myslela, že už má to nejlepší za sebou. Mýlila se a málem zemřela
4. listopadu 2012 | 07:32

Mimoděložní těhotenství vás může stát mnoho bolesti i život. Své o tom zjistila naše čtenářka Katka. Na pozoru by měly být hlavně ženy kolem čtyřicítky, někdy totiž jejich gynekolog může obtíže zaměnit za přicházející klimaktérium...

Začalo to nenápadně, bolestí v podbřišku. Trochu jsem krvácela, ale přišlo mi to jako doznívání periody. Pak už byla bolest k nevydržení. Tak jsem si došla k doktorovi.

Náhrada za doktora

„Paní, jste v přechodu s tímhle já nic neudělám,“ usmála se na mě paní doktorka. Byla jsem trochu nervózní, protože normálně chodím k doktorovi. Tentokrát si ale prý musel něco vyřídit a proto za něj zaskakovala tahle mladá žába.

Dala mi prášky na bolest, a vyprovodila mě s mnoha, velmi „upřímnými“ úsměvy. Dva dny jsem musela pracovat z domova. Bolest sice přešla, ale krvácela jsem dál. Přece nebudu vyšilovat, říkala jsem si, a trpěla jsem dál.

Tělo to už nevydrželo

Po prolenošeném víkendu jsem se opět vydala do práce. V metru se to stalo. Sesunula jsem se k zemi. Probudila jsem se až v nemocnici a byla jsem v šoku. Matně jsem si pamatovala, že jsem ze sanitky volala dceři, plakala a bála jsem se, že zemřu. Chudák, musela být vyděšená.

Málem jsem zemřela

Podstoupila jsem zákrok, při kterém mi byl odebrán plod. Plod, který se vyvíjel ve vaječníku a byl starý tři měsíce. Proto ty bolesti, proto to krvácení, proto…
„Sakra, řekla, že jsi v přechodu! Jak tohle mohla dopustit!“ Rozčilovala se dcera. „Málem jsi nám umřela, mami. A já málem taky. Strachy.“ Začala mě objímat a vytýkala mi, že jsem jí narychlo diktovala číslo své životní pojistky, kontakty na právníky atd.

Dítě už nechci

Je mi pětačtyřicet let. Když jsme se s partnerem před pěti lety pokoušeli o miminko, nešlo to. A najednou? Bohužel, že jsme na to nepřišli dřív. Dnes už ho mít doopravdy nebudeme a já ani nechci. Takovou hrůzu, že by to mohlo dopadnout stejně… Stejně mě už čeká vlastně jenom ten přechod…

Čtenářka Kateřina

Mimoděložní těhotenství je stav, kdy se po početí oplozené vajíčko uhnízdí jinde než v děloze. Z 95 % se jedná o vejcovod, v tom případě mluvíme o tubárním těhotenství, vzácně pak dochází k uhnízdění v děložním hrdle, vaječníku (3 %) či břišní dutině (1,5 %). Jelikož jsou příznivé podmínky pro správný vývoj embrya pouze v děloze, dochází mimo dělohu často k jeho odumření. V případě vývoje embrya hrozí riziko krvácení, prasknutí vejcovodu a otrava. mimoděložní těhotenství je pro ženu velmi nebezpečné a pokud není dostatečně rychle podchyceno, může skončit její smrtí.

Zdroj: wikipedia.cz

Autor: ema