Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Oslepil ji kyselinou, ona mu to může oplatit

14. května 2011 | 10:30

V Teheránu v sobotu uplatní Amené Bahrámí (32) právo šaría. V roce 2004 ji Madžíd Movahedí (30) oslepil kyselinou. K činu se přiznal a iránský soud rozhodl, že bude potrestán stejným způsobem. Amené mu pod víčka nakape kyselinu.

Movahedího uvedou v nemocnici do umělého spánku, pak Amené vykoná svůj trest. Žena po soudu požadovala, aby trpěl stejně jako ona, a ten jí vyhověl. Přesto se ale bojovníci za lidská práva dovolávají, aby byl trest zmírněn. Oslepení je jimi bráno za nehumánní, informovala televizní stanice CNN.

Nechtěla si ho vzít

Bahrámí útočníka poznala v roce 2002, kdy studovali na stejné škole. Movahedí na Amené zaútočil poté, co odmítala jeho nabídky k sňatku. Předtím jí vyhrožoval: "Pokud si mě nevezmeš, zemřeš." Svým slovům hodlal dostát v listopadu 2004, kdy Amené dostihl na autobusové zastávce a hodil na ni nádobku s kyselinou. Její tvář okamžitě pohltilo neskutečné pálení.

Útoků kyselinou přibývá

Amené si ale nyní stojí za tím, že se trestem nechce Movahedímu pomstít. Má být exemplárním případem pro jiné muže, kteří chtějí ženy takto zohavit. Útoků kyselinou totiž přibývá.

Přestože už Bahrámí podstoupila desítky operací, její tvář zůstane již navždy zohavená. I nadále však věří, že se jednou vdá. "Často myslím jako člověk, který vidí. Vidím sebe v nádherných svatebních šatech. A proč ne?" doufá Amené.

Autor: evak