Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Unikátní operace: Místo slepého oka nové

6. února 2011 | 15:00

Nebude patrně dlouho trvat a lékařská věda bude schopna vyměnit či poopravit už většinu orgánů lidského těla. Otakar Hladík (49) z Veselice u Havlíčkova Brodu už nedoufal, že někdy uvidí na své těžce poraněné levé oko. Nyní pár dnů po ojedinělé operaci začíná znovu číst a je neobyčejně potěšen odvedenou prací lékařů.

„Před třemi roky mě přímo do oka zasáhly plastové střepiny po explozi akumulátoru traktoru,“ vzpomínal na své zranění pan Hladík. Manželka ho tehdy okamžitě odvezla do havlíčkobrodské nemocnice. Odtud pak pacient putoval do Jihlavy, kde se podrobil náročné operaci. „Po třech letech však zraněné oko postihl šedý zákal a já přestal úplně vidět,“ líčil nyní už šťastný muž.

Ve Vojenské nemocnici nepochodil

Kdysi se vyučil kovářem, teď pracuje jako montérzámečník. Chtěl své řemeslo dělat dál, a tak se o pomoc obrátil na odborníky pražské vojenské nemocnice. Tam však nepochodil! „Lékař, u kterého jsem byl na vyšetření, mi řekl, že na takovou operaci teď není vůbec vhodná doba, že mě zapíše do své databáze a za rok se prý mám znovu ozvat. Já ale v tomhle věku nechtěl být slepcem,“ popisuje jednání s armádním lékařem Otakar Hladík.

Naštěstí se zoufalého muže ujali na soukromé oční klinice v Praze, kde se před pár dny podrobil unikátní operaci. „Mikrochirurgický zákrok spočíval v odstranění zakalené čočky a v implantaci umělé nitrooční čočky a duhovky,“ popsala zákrok Miroslava Chládková z oční kliniky.

Umělá duhovka stála 40 tisíc korun

Zraněním znetvořené oko nahradily zčásti silikonové implantáty. Až z Německa si pan Hladík nechal poslat speciálně vyrobenou duhovku. Ta odpovídá i původní barvě oka. „Nitrooční čočku pojišťovna pacientům hradí, umělou duhovku však ne. Za tu jsem zaplatil 40 tisíc korun,“ bilancuje náklady pacient.

Náročnou operaci provedla se svým týmem v Praze Drahomíra Baráková. „Operace byla bez komplikací. K radosti pacienta se mu obnovilo vidění a je rovněž spokojený s vynikajícím kosmetickým efektem,“ hodnotila operaci lékařka.

Autor: Jiří Čada, mivrk