Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Statečná matka dvojčat: Maťka mi chtěli zmrazit v břiše

Štastná rodina se raduje z každého dne, který mohla s Maťkem (uprostřed) prožít
10. listopadu 2010 | 15:14

Neskutečná bolest a strach. Právě to prožívala Ivana Múdrá (33), když před šesti lety čekala dvojčátka Jožku a Maťka. Lékaři jí sdělili strašnou zprávu, že jedno z miminek má problém s vylučováním, a navrhli jí zmrazení plodu. Maminka to odmítla a rozhodla se za záchranu synka bojovat.

Ivana už v těhotenství věděla, že jedno z jejich dětí nebude zdravé. „Maťko  v mém břiše nevyměšoval moč. Proto se netvořila plodová voda a jeho bříško rostlo a rostlo,“ vzpomíná maminka Ivana ze slovenské Špišské Nové Vsi.

Lékaři mamince navrhovali, že její nenarozené dítě zmrazí. Ale ona si velmi přála, aby Maťko přišel na svět a ona ho mohla chovat v náručí. „Celé těhotenství mi každý tvrdil, že to dítě nemá šanci žít. Já jsem však Maťkovi do bříška řekla, že to musí přežít, že ho tu čekám. A on je tu a žije,“ vypráví šťastná maminka.

644987:gallery:true:true

Hrozilo mu selhání orgánů

Maťko se narodil s vážným rozštěpem břišní dutiny a lékaři mu nedávali velké naděje. „Hospitalizovali ho v Bratislavě hned po narození. Nejedl, nepil, byl v umělém spánku. Tehdy mi lékaři řekli, že mu zřejmě začnou selhávat orgány a že by ho bylo lepší převézt někam blíž k domovu,“ líčí Ivana. Jejího synka nakonec převezli do Popradu. Jako by toho pro mladou maminku nebylo dost, v těžké situaci ji opustil manžel. „Nedokázal se s tím vším smířit,“ řekla smutně Ivana.

Desetkrát ho operovali

Lékařům se však jako by zázrakem podařilo Maťka z nejhoršího zachránit. Dnes má statečný chlapeček za sebou deset operací. Celý život bude muset žít s vývodem moči.

Se svým bráškou chodí do školky, v září mají nastoupit do první třídy. Do té je bude doprovázet i jejich sestra Mária (14).

Autor: Čas.sk, šim