Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bulharka v 62 letech porodila dvojčata!

14. května 2010 | 11:40

Dvaašedesátileté Bulharce úřady odepřely kvůli vysokému věku adopci. Kassimira  se tedy nechala uměle oplodnit. Porodila dvě zdravé holčičky. Je touha po dítěti v tak pozdním věku zdravá? Nezahrává si žena s pravidly přírody?

Krassimira Dimitrová se poprvé v životě stala matkou. O celou generaci později než většina žen. V bulharském městě Ruse přivedla na svět dvojčátka, holčičky Merry a Jacklyn. Během těhotenství ale nebylo jasné, zda děti budou zdravé. Porod musel proběhnout předčasně a císařským řezem. Děvčátka se narodila v pořádku. Ihned putovala do inkubátoru. Každá váží méně než kilogram. Kassimira figuruje v knize rekordů jako nejstarší matka dvojčat na světě.

Pozdní touha

Dimitrová vždy chtěla mít děti. V mládí o těhotenství nepřemýšlela, ale jak začala stárnout, být sama, rozhodla se, že založí rodinu. Všechny pokusy o oplodnění ale selhaly. Byla zhroucená. V té době jí její psychiatrička přesvědčila, ať zváží možnost adopce. Úřady její žádost zamítly. Usoudily, že není jisté, zda by se šedesátnice vůbec dožila plnoletosti přisvojených potomků. Krassimira se nevzdávala. „Říkala jsem úřednici, že děti především potřebují lásku a tu bych jim dávala. Vytvořila bych krásné teplo domova,“ vypráví novopečená matka dvojčat. Úředníci byli neoblomní…

Krassimira si uvědomila, že pokud chce dítě, musí ho sama přivést na svět. Podstoupila umělé oplodnění. Lékaři do dělohy ženy implantovali tři embrya. Jedno ale muselo být krátce po zákroku vyjmuto, neuchytlo se.

„Věk pro mě nebyl překážkou, dokáži být skvělá matka kdykoli,“ svěřila se hned po porodu Dimitrová. „Nechci se dívat moc daleko do budoucnosti. Teď je pro mě hlavní, aby obě moje děťátka byla zdravá,“ povídá dál.

Zázrak přírody nebo vědců?

Podle lékařů je vzácné, když žena nad šedesát let porodí dvojčata. Takový případ se zatím stal pouze dvakrát. Zdá se, že v Indii žije ještě starší rodička. Omkari Panwar tvrdí, že když přivedla na svět dvojčátka, bylo ji neuvěřitelných sedmdesát let. Bohužel však již nemá rodný list a tak věk nemůže dokázat. Sama si tipuje sedm křížků, ale kdo ví.

Merry a Jacklyn stráví několik příštích týdnů v inkubátoru. Ohroženy na životě nejsou. Jejich matka na ně bude mít určitě hodně času. Z mateřské dovolené totiž přejde rovnou do důchodu…

Autor: amp