Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Švýcarka v 64 letech porodila první dítě!

Šťastná matka Dominique (64) se svou prvorozenou dcerou
8. prosince 2010 | 06:00

Dominique C. z Oberlunkenhofenu se s manželem rozhodla mít dítě. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby jí nebylo už šedesát let. O čtyři roky později se jim přání splnilo. V červenci Dominique (64) porodila zdravou holčičku a stala se tak nejstarší švýcarskou matkou. Malá Katherine je její první dítě.

Bývalá bankovní sekretářka se v šedesáti rozhodla odejít do předčasné penze, aby se mohla plně věnovat svému »plánu«. „Ve Švýcarsku nám lékaři nechtěli pomoct, tak jsme se poohlédli jinde,“ popisuje Dominique C. svou cestu k mateřství.

V Itálii našel manželský pár gynekologa, který jim poradil zkusit to v Rusku. Protože v Dominičině věku už ženy neprodukují samičí pohlavní buňky, potřebovala vajíčko od dárkyně. Tento zákrok je však v Itálii i ve Švýcarsku zakázán. V Moskvě se dělá běžně a na věk se nikdo neptá.

V 61 letech Švýcarka poprvé otěhotněla, ale dítě přišlo na svět předčasně a zemřelo. Manželé se nevzdali. „Když to pak klaplo, rozhodla jsem se poslední měsíce těhotenství strávit v Rusku,“ říká Dominique. 15. července 2010 se císařským řezem narodila Katherine.

„Byl to nepopsatelný pocit, když jsem své dítě konečně držela v náručí,“ vypráví žena, která se s manželem postavila přírodě. „Věk pro nás nehraje žádnou roli. Jsme zdraví a fit. Kdopak ví, co přinese budoucnost,“ ptá se nejstarší švýcarská matka.

Autor: INT, fik, lenak