Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřela nejstarší žena Česka, bylo jí 107 let

"Obyčejná strava, pořádek, spokojená rodina," shrnula recept na dlouhověkost letos v květnu na oslavě svých 107. narozenin.
5. října 2010 | 13:18

Julie Vašíčková (†107) zemřela v úterý v Prušánkách na Hodonínsku. Nejstarší obyvatelka Česka v květnu oslavila své 107 narozeniny.

Smutnou zprávu oznámila agentuře ČTK rodina zesnulé. Podle nich nebyla nijak vážně nemocná.

Celý život za pultem

Julie Vašíčková se narodila jako Juliana Maršálková 8. května 1903. Byla nejstarší z deseti dětí. Svatbu jí ale rodiče strojili jako poslední z dcer, v jejích pětatřiceti letech. Vyučila se totiž prodavačkou a otevřela si za pomoci rodiny malý krámek. Na vdavky proto dlouho neměla čas. Měla dvě dcery, čtyři vnoučata a tři pravnoučata.

Zažila všechny československé i české prezidenty i císaře Františka Josefa. Celý život pracovala v obchodě. Později vedla obchod s manželem, po druhé světové válce ale o živnost přišli a do krámku se nastěhovala Jednota. I později zůstala paní Vašíčková za pultem. Do penze šla v 65 letech.

Svoji smrt předvídala

"Obyčejná strava, pořádek, spokojená rodina," shrnula recept na dlouhověkost letos v květnu na oslavě svých 107. narozenin, o níž tvrdila, že je poslední.

Své prvenství si užívala od března, kdy zemřel Josef Flandera z Habartic na Šumpersku, který byl do té doby nejstarším občanem ČR. Kuriozitou je její praprasynovec, který je na den přesně o 99 let mladší.

V Česku žilo letos v dubnu 738 lidí starších 100 let. Převažují ženy. Nejvíc 100 a víceletých lidí žije v Praze, naopak nejméně v Karlovarském kraji

Autor: ČTK, lenak