Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Je jí přes 70! Přesto porodila dvojčata

4. července 2008 | 10:25

Má již pět vnoučat, a přesto se stala opět novopečenou matkou. Omkari Panwar se stala neoficiálně nejstarší matkou světa. Ve svých sedmdesáti letech přivedla na svět císařským řezem dvojčata.

 

Těm se daří dobře, a to i přesto, že po porodu váží jen necelý kilogram. Dvojčátka jsou chlapec a dívka. Na svět přišli kvůli stáří matky o měsíc dříve císařským řezem.

Omkari Panwar, která otěhotněla uměle, má již dvě dospělé dcery a příchod nových potomků označuje jako zázrak. "Je mi jedno, jestli jsem nejstarší matka světa nebo ne. Jsem šťastná, že jsou moje děti zdravé a že je již brzy uvidím", prohlásila důchodkyně.

Manžel Charan Singh Panwar (77) prodal všechny své buvoly, aby měl na zdravotnickou péči pro svoji manželku. Se zápisem do Guinessovy knihy rekordů však bude problém, protože Omkari nemá rodný list. Podle předního českého sexuologa dr. Radima Uzla nebude Omkari plnit funkci matky. "V takovémto věku zemře žena ještě dříve, než děti půjdou do školy. V ČR by žádný gynekolog neprovedl umělé oplodnění v takovémto věku."

Za nejstarší matku světa byla až dosud považována Rumunka Adriana Iliescu (70), která v 67 letech porodila dceru Elizu (3).

Autor: INT, shp