Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jaroslava porazila rakovinu: Díky robotovi může mít děti!

22. listopadu 2010 | 05:00

Před několika měsíci se Jaroslavě Staňkové (40) z Prahy téměř zastavilo srdce leknutím. Po běžné prohlídce u gynekologa se dozvěděla, že v jejím těle razantně vyrostl myom, který je třeba neodkladně operovat. Možná tak přijde o šanci porodit vlastní děti, jež dosud nemá. Kdo ji nakonec zachránil? A proč některé ženy nemají takové štěstí?

Paní Staňková si uvědomovala, že její poslední naděje mít ještě děti nenávratně mizí v nedohlednu. Obrečela to, a když jí lékař navrhl, že by operace nemusela být tak razantní, jak by byla ještě před pár lety, začala se o tuto možnost zajímat.

„Lékař mi řekl, že ve střešovické nemocnici se operuje šetrněji díky speciálnímu robotu a že je naděje na zachování dělohy i vaječníků. Doporučil mne k doktoru Vladimíru Folaufovi, který mi vysvětlil, v čem je robot lepší než člověk…“ vypráví Jaroslava Staňková.

Jiné mají smůlu?

Měla obrovské štěstí, protože pojišťovny vyhrazují na tyto výkony omezené finance. Její OZP jí nabídla v srpnu poslední místo! „Zatrnulo mi, říkala jsem si, co kdybych přišla v září, to už by pro mě peníze nebyly. Taky nevím, proč by si ten, kdo chce, nemohl za nadstandardní léčbu nějaké peníze připlatit…“ Paní Staňková mohla srovnávat.

Před pár lety absolvovala laparoskopickou operaci, o které se tvrdí, že je šetrnější než klasická. „Můžu říct, že proti tomu robot léčí téměř něžně,“ směje se. Hned druhý den po operaci už nepotřebovala žádnou pomoc při chůzi, necítila bolesti a hlavně byla šťastná, že jí lékaři sdělili, že všechny orgány zůstaly zachovány a že má naději ještě mít děti.

Strach jsem neměla

Na otázku, zda neměla strach z chladného robota Da Vinci, který ji operoval vedený rukou MUDr. Folaufa, odpovídá věcně: „Vůbec jsem neměla obavu. Cítila jsem, že jsem součástí vědeckého pokroku, který mi dává druhou šanci. Vysvětlili mi, že ramena robota mají možnost otáčet se o 360 stupňů, což nedovede ani lidská ruka, ani laparoskop, a to mne uklidnilo.“ Tři měsíce po operaci se paní Staňková cítí výborně, na kůži má jen maličké jizvičky, které jí připomínají »něžnou operaci« robotem Da Vinci.

...Da Vinci operuje něžně

VÝHODY OPERACE

■ Minimální krevní ztráty

■ Minimální pooperační bolest, spotřeba léků (potlačujících infekci)

■ Hospitalizace a následná rekonvalescence je podstatně zkrácena oproti jiným operačním postupům

■ Pacient je v mnohem kratší době po operaci schopen začlenění do běžného osobního i pracovního života

■ Robotická technika zvyšuje spolehlivost chirurgického výkonu při odstranění nádoru z těla pacienta díky přesné preparaci a optimálnímu 3D zobrazení operačního pole

NEVÝHODY

Snad jen ta, že zatím není dostupná všem. Pojišťovny na ně mají omezené prostředky.

ŠPIČKOVÝ LÉKAŘ CHVÁLÍ ROBOTA

Jiří Kočárek z Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích má s podobnými operacemi spoustu zkušeností
Autor: Intuitive Surgical
MUDr. Jiří Kočárek z Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích: „Operace robotem u nás děláme od roku 2005. V současnosti je v České republice 9 robotů v 7 robotických centrech. Nejčastěji jsou pomocí robota Da Vinci operovány nádory prostaty, ledvin, dělohy a střeva a začínáme operovat i pokročilé nádory močového měchýře. Provádějí se i operace pro nenádorová onemocnění, např. plastické operace ledvinné pánvičky, bandáže žaludku, cévní a kardiochirurgické operace a dokonce i některé krční operace.

Autor: Zuzana Pšenicová, apk