Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Unikátní vynález: Vozíčkáře znovu postaví na nohy!

Unikátní vozík a jeho konstruktéři
1. srpna 2010 | 07:44

Lidé upoutaní na vozík konečně nebudou odkázaní jen na něj. Novozélandská firma totiž vyvinula Rexe, mobilní nohy, které může používat v podstatě kdokoliv, kdo zvládá používat ručně ovládaný vozík.

Na Novém Zélandu bude ke koupi nejpozději na konci letošního roku, jinde ve světě asi v polovině roku 2011. Výrobek má jen jednu vadu: cenu skoro tři miliony korun…

Zakladatelé Rex Bionics, Richard Little a Robert Irving, se poprvé potkali už na střední škole ve skotském Fort Williamu. Spolu šli studovat i vysokou školu a v roce 1990 společně odešli na Nový Zéland. Proč se rozhodli vyvíjet zrovna robotické nohy? Maminky obou dvou jsou na vozík už řadu let upoutány, a když před sedmi lety Robertovi diagnostikovali roztroušenou sklerózu, došlo mu, že by jednou na vozíku mohl zůstat i on sám. V jejich firmě pracují nejlepší mechatronici a softwaroví odborníci a společně se jim podařilo sestrojit nohy, které mohou chodit místo postižených.

Unikátní vozík a jeho konstruktéři
Autor: Foto Rex Bionics

Nezničitelné nohy

Rex je zkratka pro robotický exoskeleton neboli vnější kostru. Ta postiženému umožní stát, chodit, otáčet se, chodit po schodech nahoru i dolů. Přístroj se používá jednoduše díky joysticku umístěnému ve výšce pasu, podobně jako jednoduchá počítačová hra. Rex je navíc vyrobený z lehkých a odolných, snad na všechny možné situace testovaných materiálů a je napájený malým akumulátorem, který má dlouhou životnost. Testy během sedmiletého vývoje sledovaly i celkovou bezpečnost. U vývoje byli přítomni rehabilitační poradci i sami postižení. V současnosti už je Rex schválen novozélandskými úřady a jeho užívání v Evropě a Austrálii je také už jen otázkou času – vše je v procesu schvalování. Novozélandští uživatelé mohou v Aucklandu absolvovat kurz, kde se s Rexem naučí zacházet, a lze proto předpokládat, že podobná školení budou k dispozici i v dalších zemích.

Přístroj vypadá jako vystřižený ze snímku Robocop, inspirace ale přišla z jiného filmu. „Trochu jsme to odkoukali z Vetřelce, kde se Sigourney Weaver také obléká do robotického obleku, aby mohla bojovat s monstry,“ směje se Robert.

Není pro všechny

Rexe může potenciálně používat kdokoliv, kdo používá invalidní vozík s ručním ovládáním. Každý pacient ale samozřejmě musí vše konzultovat s rehabilitačním lékařem – pro některé typy postižení nemusí být vhodná poloha vestoje a bez zdravotního doporučení ho ani nekoupíte. Zároveň jsou tu i fyzická omezení uživatelů. Ti by měli měřit mezi 1,46 a 1,95 metru, vážit do 100 kilogramů a jejich rozpětí kyčlí by nemělo přesáhnout 38 centimetrů. Díky Rexovi vozíčkář může stát a sám se pohybovat, vařit a bez problémů se dívat z okna, dostat snáz s přáteli ven. Prostě dělat cokoliv, při čem je potřeba stát. I když je to třeba »jen« dosažení na vysoké poličky doma nebo v obchodě.

Přesto je důležité si uvědomit, že Rex není plnohodnotnou náhradou za invalidní vozík. Je pouze jeho doplněk. Tyto robotické nohy zatím chodí jen velmi pomalu a nepříjemná je jeho cena téměř tři miliony korun, se kterou se v roce 2011 na trzích objeví. S rostoucím počtem uživatelů a dalším vývojem by se ale měla snižovat i tato závratná částka.

Váha: 38 kg
Cena: 2,93 mil. korun
Výdrž baterie: 2 hodiny
Uvedení na evropský trh: polovina roku 2011

Není určen pro použití na kluzkém nebo měkkém povrchu, v oblastech, které obsahují nečistoty nebo drobné předměty, jako led, sníh, písek, tráva, bahno nebo štěrk.

Autor: Jana Chmelíková