Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Osudný tanec u tyče: Matka dvou dětí ochrnula!

V průběhu běžného cviku, při němž Debbie visela vzhůru nohama, jí sjela ruka a mladá žena upadla přímo na hlavu.
23. září 2010 | 16:53

Britka Debbie Plowman (32) si vážně poškodila páteř, když se při tréninku tance u tyče neudržela a spadla na zem hlavou dolů. Už deset měsíců je upoutána na nemocniční lůžko. Nemůže mluvit. Dýchat jí pomáhá ventilátor.

Nešťastná nehoda se stala loni krátce před Vánocemi. Debbie, prodavačka v supermarketu, která má s manželem Chrisem dvě děti, Jacka (5) a Ruby (2), vždy milovala tanec a pohyb. Obojí našla v tanci u tyče (tzv. pole dance). Ten ji doslova uchvátil. Pravidelně proto navštěvovala oblíbený kurz.

Stejné už navštěvují i tisíce žen v České republice. Některé jen tak pro radost z pohybu, jiné pro zlepšení kondice. Pole dance totiž hravě nahradí hodiny strávené v posilovně. Při pravidelném tréninku posílíte celé tělo od hlavy až k patě. Ideální je i pro ženy, které se chtějí zbavit nadváhy.

Video se připravuje ...
Pole dance • VIDEO: youtube.com

Osudové vteřiny

Onoho prosincového odpoledne se však stalo něco nečekaného. V průběhu běžného cviku, při němž visela vzhůru nohama, jí sjela ruka a mladá žena upadla přímo na hlavu. Život Debbie i celé její rodiny se tak během několika vteřin změnil o sto osmdesát stupňů.

„Nekřičela o pomoc. Prostě najednou spadla, zranila si krk a zůstala ležet na zemi úplně paralyzovaná,“ prozradila pro dailymail.co.uk její spolu-tanečnice z kurzu, který naštěstí navštěvovala i Debbiina kamarádka, profesí zdravotní sestra. Ta ženě v bezvědomí poskytla první pomoc. Podle Chrise i lékařů svým pohotovým jednáním zachránila Debbie život.

Zdrcený manžel neztrácí naději

„Vždycky si myslíte, že nic takového se vám nikdy nemůže stát. Pro mě i naše děti je to teď strašně těžké. Bez podpory rodiny a přátel bych to asi nezvládl,“ svěřil se serveru dailymail.co.uk Chris. „Vždyť Debbie je úžasná máma, překrásná manželka a ta nejstarostlivější a nejmilejší žena,“ dodal. S manželkou spolu byli už čtrnáct let, vzali se ale teprve před sedmi roky.

Zraněná žena teď s okolím komunikuje jen prostřednictvím počítače a pohybu očí. Nemůže hýbat tělem. Stěžuje si na obrovské bolesti ramen. Vyšetření naštěstí neodhalila žádné poškození mozku a protože mícha není úplně přerušena, stále existuje možnost, že se Debbie bude v budoucnu opět pohybovat. Čeká ji však dlouhá a náročná rehabilitace.

Autor: INT, lena, mivrk