Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

ZUMBA: Taneční fitness fenomén, který ničí kalorie!

21. září 2010 | 12:29

SERIÁL: Chcete zhubnout, ale v nabídce fitness center si nemůžete vybrat? Redaktorka Blesk.cz za vás vyzkouší na vlastní kůži nejžádanější trendy v oblasti cvičení a bez obalu řekne, co si o tom myslí. Začínáme Zumbou!

Co je to ZUMBA?

Jedná se o fitness disciplínu, která spojuje prvky aerobiku, tance a spontánní zábavy, kterou zažíváte na party. Základ tvoří latino tance, zvláště pak salsa, samba, merengue, batchata, quebradita, chacha, reggaeton, bogaloo, latin hip hop a cumbia. Zumba seznamuje sportovce a tanečníky se základními kroky nejen latino tanců, ale přibírá i africké tance a orientální prvky.

Jak probíhá hodina?

Začátek hodiny (warm-up) může připomínat aerobik, používají se jednoduché kroky na zahřátí těla. Následuje řada choreografií a improvizací – vše záleží na instruktorovi, který vás celou hodinu povede. Celá hodina, včetně závěrečného protahování (cool-down), probíhá ve stoje.

Video se připravuje ...
Fenomém jménem Zumba • VIDEO: youtube.com

Kolik u Zumby spálím kalorií?

Díky měnícím se prvkům a krokům různých tanců se s každou novou skladbou aktivně zapojují vždy nové svalové skupiny. Velkým benefitem Zumby je, že zaměstnává CORE (hluboký stabilizační systém páteře), svalstvo uvnitř těla, kterému je v posledních letech přikládána obrovská důležitost.

Udává se, že na jedné hodině spálíte dokonce až 900kcal, což je podobné jako při spinningu. Vysoká spotřeba kalorií vychází právě ze zapojení celého těla. Zumba je ideální pro ty, kdo chtějí hubnout, jedná se totiž o intervalový trénink. Během hodiny nepracujete stále v jednom tempu.

Co na sebe?

Oblečte se jako na každé normální cvičení, ale počítejte s tím, že vše propotíte. Stačí pohodlné tílko a třeba tepláky nebo legíny. Pro jistotu si s sebou přibalte i mikinu, ať se při konečném protahovaní nenastydnete. Správná obuv je taková, která vám umožní otočit se na špičce o 360°.

Co s sebou?

Určitě nezapomeňte na tekutiny. Optimální je vypít předem alespoň o půl litru více tekutin, než běžně pijete. Ten, kdo se více potí, by si určitě neměl na hodinu zapomenout vzít ručník na otření potu.

Mám pár kilo navíc!

Pokud je vaše nadváha opravdu výrazná, prokonzultujte vše nejprve s vaším doktorem. Některé tance mohou nadměrně zatěžovat klouby. Pokud chcete Zumbu ozkoušet, ale nikde v okolí není program Zumba Gold, který je k tělu šetrnější, běžte na klasickou hodinu, ale naslouchejte svému tělu.

Kroky, skoky - jejich intenzitu si upravte dle vlastních pocitů. Pokud se během hodiny vaše tepová frekvence zvýší a nebudete se cítit dobře, tak jednoduše snižte nasazení. Stačí například vynechat pohyby rukou a zmenšit rozpětí kroků a ihned uberete svému tělu zátěž. Důležité je, abyste dělaly to, co vás baví a co je vám příjemné.

Kolik zaplatím?

Obvykle se ceny za 60ti minutovou lekci pohybují od 80 do 130 Kč. Vždy záleží na instruktorovi nebo na fitness studiu, kde Zumba lekce probíhají.

Kam za Zumbou?

Jedna z prvních instruktorů v Čechách Petra Červeňáková vytvořila web www.zumbaonline.cz, kde naleznete informace o různých akcích, pravidelných hodinách a víkendových pobytech od dvacítky instruktorů z různých koutů celé ČR.

Zumba na vlastní kůži!

Vyzkoušela redaktorka Blesku pro ženy.cz, Natalie:

„Když jsem na zumbu dorazila poprvé, absolutně jsem netušila, o co se jedná. Jediné, co jsem věděla od kamarádky bylo, že si zatančím jako na party a ještě u toho zhubnu. Co k tomu dodat? Že měla naprostou pravdu. Instruktorka Petra byla v pefektní náladě, z hudby sálala neuvěřitelná energie, a i když jsem samozřejmě na první hodině neznala správné kroky jednotlivých choreografií, nikdo mě nepeskoval a hodinu jsem si naprostou užila a vytvořila si tak zdravou závislost na Petřiných hodinách.“

Autor: NBr, josK
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...