Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záhadná smrt Aničky: Zabily ji prasklé stehy?

Fotografie
11. května 2010 | 05:07

Od sedmnácti let bojovala se zánětem tlustého střeva. Letos zjara se stav Aničky K. (†23) z Chrudimska zhoršil, lékaři doporučili odebrání střeva. Při operaci v  nemocnici v Hradci Králové jí lékaři sice natrhli v břiše tepnu, ale tuto komplikaci prý zdárně vyřešili.

Zákrok uzavřeli jako úspěšný a po týdnu šla Anička domů. Tam ale náhle zemřela. Vykrvácela. A roli v tomto tragickém případu možná sehrála právě narušená tepna…

„Několik dní po operaci Anna sice nebyla v pořádku, ale na bolesti v břiše si nestěžovala. Jen na záda. Zemřela nečekaně, když se doma chystala k lékaři na kontrolu. Seděla v křesle a česala se, když se zhroutila a ztratila vědomí. To byl konec,“ vzpomíná na tragický den její matka Růžena K.

Nemoc, která se těžko poráží

Rodina dívky si smrt Anny vysvětlovala tím, že se vyskytla komplikace, kterou nemohl nikdo předvídat, a nemoc prostě nešlo porazit.
„Byla kvůli ní už v plném invalidním důchodu. To střevo měla hodně zdevastované. Nesla to ale statečně,“ říká matka dívky.

„Po operaci se může objevit i embolie,“ přemítá dál o smrti absolventky jazykového gymnázia. Na to, že by Anna zemřela možná kvůli lékařskému pochybení, nechce její matka ani pomyslet.

Možné lékařské pochybení

Právě tuhle variantu teď ale prověřují kriminalisté. Je možné, že se právě z tepny, natržené při operaci, uvolnily stehy a Anna vykrvácela. „Zrovna když jsme měli smuteční rozloučení, přišla policie s tím, že jsou nějaké nejasnosti, a musí nařídit pitvu.

Já snad ani nechci, aby se našlo pochybení. To by bylo ještě těžší smířit se s její smrtí,“ přiznává Růžena K. „Případ vyšetřujeme jako usmrcení z nedbalosti. Zda poškozená zemřela v přímé souvislosti s poškozením tepny při operaci, bude jasné až z posudku,“ řekla Věra Hamáčková z chrudimské policie.

Příčina smrti není jasná

Podle nemocnice se u tak závažného onemocnění, kterým Anna trpěla, může stát i po úspěšném zákroku cokoliv. „Operace byla bez komplikací, narušená tepna byla řádně zacelena, a ta dívka byla v pořádku propuštěna domů.

Příčina jejího vykrvácení nám není jasná. Je možné, že zánět dál postupoval a nahlodal nějakou cévu. I to se bohužel stává,“ hodnotí případ náměstek ředitel hradecké nemocnice Zdeněk Tušl. Jasno o příčině smrti by mělo být do konce května po vyhotovení znaleckých posudků.

Čím Anna trpěla...

V mládí začala mít Anna bolesti v břiše, měla časté průjmy a nebo krev ve stolici. Ukázalo se, že trpí tzv. ulcerózní kolitidou. Jde o zánět tlustého střeva, který poškozuje sliznici a způsobuje vředy. Touto nemocí trpí v Česku asi 45 lidí ze 100 000 obyvatel.

Choroba postihuje čím dál častěji mladší generaci. Její příčina není zcela jasná. Předpokládá se, že je vyvolána stresem a poruchou imunity. Vliv může mít i dědičnost. Léčí se medikamenty, v krajním případě odstraněním střeva a následnou rekonstrukční operací, nebo zavedením umělého vývodu.

Autor: Jitka Žigová