Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tanya: Smutný osud obryně

Tanya se bohužel stále zvětšuje. Zřejmě se stane nejvyšší ženou světa. Zapíšou ji do Guinessovy knihy rekordů. Takováto výjimečnost ale chutná velmi hořce...
23. dubna 2010 | 06:55

Od dětství stále roste. A nepřestává, i když je jí nyní jednatřicet let. Američanka Tanya už měří přes dva metry a váží téměř dvě stě deset kilogramů. A bude ještě vyšší a těžší. Vskutku děsivá prognóza.

Rodina je vyděšená. Tanya trpí gigantismem. To, že byla v dětství o hlavu větší než její vrstevníci, bylo ještě normální. Jenže postupem let se rozdíl mezi ní a ostatními stále zvyšuje. A narůstají i problémy s touto anomálií spojené.

Nezájem lékařů

„Všimla jsem si, že nadměrně rostu už jako malá holka. To ostatně nemohl nikdo přehlédnout,“ vypráví třicetiletá žena. „Jenže doktoři se tvářili, že si jen tak vymýšlím. Chci na sebe upozorňovat. Neshledávali na mně nic divného. Ignorovali mé stesky. Ani mě nechtěli vyšetřit,“ popisuje nezájem lékařů Tanya.

Problémy dospívající dívky doktoři tlumili antidepresivy. „Tak se ostatně v Americe řeší skoro všechno,“ trpce vypráví mladá žena, která se nakonec dostala ke specialistovi. Ten po vyšetření zjistil, že trpí vážnou nemocí jménem gigantismus. Rentgen navíc odhalil děsivý nádor na mozku.

Tanya se bohužel stále zvětšuje. Zřejmě se stane nejvyšší ženou světa. Zapíšou ji do Guinessovy knihy rekordů. Takováto výjimečnost ale chutná velmi hořce...
Autor: reprofoto mirror.co.uk

Operace

Tumor velikosti grepfruitu, ji nejen způsoboval bolesti hlavy, ale také nadměrnou produkci růstového hormonu. Tanya se ihned musela podrobit chirurgickému zákroku.

„Bála jsem se. Ale doufala, že až to budu mít za sebou, přestanu růst,“ svěřuje se mladá žena. Neurologové bez problémů nádor z hlavy odstranili, ale nadprodukci růstového hormonu nevyřešili.

Tanya vinou nevyléčitelné nemoci tráví většinu dne na kolečkovém křesle. Už ve svém věku utrpěla mrtvici. Její páteř se hroutí. Bolest je každodenní součástí. „Lidé na ulici se mě většinou leknou. Nedivím se jim. O to víc chci, aby veřejnost poznala můj příběh. Byla poučenější. Nechci, aby na mě zírali jako na hrozivé monstrum,“ říká smutně postižená Tanya. Mladá žena toužící být normálním jedincem.

Doping naděje

Tanya se s osudem pere, jak se dá. Je to sice boj, který nemůže vyhrát, ale stále doufá v lepší obrat: „Bez víry a optimismu bych těžko mohla žít. Stále věřím, že jednoho dne přestanu růst. Budu mít alespoň trochu normální život.

Tanya se bohužel stále zvětšuje. V osmnácti měřila stosedmdesát centimetrů a vážila třiašedesát kilo. Do jednatřicátých narozenin vyrostla o dalších třicet centimetrů a ručička váhy vystoupila téměř na dvěstě kilogramů. A roste dál. Zřejmě se stane nejvyšší ženou světa. Zapíšou ji do Guinessovy knihy rekordů. Takováto výjimečnost ale chutná velmi hořce...

Autor: INT, Adéla Pěničková, frč