Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Samira: Vážila 34 kilo a radila, jak hladovět

Samira se vyfotila sama před zrcadlem, když vážila 34 kilogramů. Nyní, o dva roky později, má váhu 54 kilo
16. dubna 2010 | 05:00

„Byla jsem modelka pro anorektičky,“ vypráví Brtika Samira Jay (18), která se léčí z mentální anorexie. Na internet dávala fotky, které sama nafotila, když vážila jen 34 kilogramů!

Nechce se věřit jejím slovům! Svým šokujícím – pro ni ideálním, či snad stále ještě tlustým? - autoportrétem vyzáblého ženského těla chtěla inspirovat vrstevníky k tomu, aby také hladověli! V době, když se pouze v prádle fotila před zrcadlem, vážila Samira pouhých 34 kilo!

Samira Jay v době, kdy vážila 34 kilogramů
Autor: Archiv Samiry Jay

Hladověla na internetu

Bylo jí jenom 12 let, když začala navštěvovat internetové stránky o hubnutí. Právě na nich se také naučila triky, jak oblafnout rodiče i lékaře, aby nic nepoznali. „Netrvalo to moc dlouho.

Mezi komunitu anorektiček a anorektiků jsem zapadla velice rychle. Začala jsem dělat modelku, ukazovala jsem ostatním dívkám, jak hubnu,“ svěřila Samira britskému listu Daily Mirror. „Vzájemně jsme se v hubnutí podporovaly,“ líčí dívka, která má dnes už snad to nejhorší za sebou.

Voda, žvýkačky a sáček křupek na dva týdny

Samira jedla tak málo, že jí sáček křupek vydržel dva týdny. Pila litry vody a chutě zaháněla žvýkačkami. Dívka trpící chorobným hubnutím na to byla pyšná! Bolesti z hladu, které vycházely z útrob jejího těla, měla ráda. Připomínaly jí totiž, že hubne.

Peklo hubnutí, neustálého kontrolování ručičky váhy a momentů, kdy jí nad talířem jídla jakýsi hlas v její hlavě neustále opakoval 'jsi tlustá, nejsi dost dobrá', trvalo dlouhé čtyři roky. Přestože se přidávaly s hladověním spojené problémy – slabost, únava, závratě, vypadávání vlasů, Samira jíst odmítala. Až nakonec skončila v nemocnici, dva měsíce byla v izolaci, a přestože jí lékaři varovali, že je její organismus na pokraji život ohrožujícího kolapsu, stále odmítala jíst. „Jedno sousto sendviče jsem žvýkala půl hodiny,“ popisuje zoufalé stavy Samira.

Vlastní fotky ji šokovaly

Když byla už jen kost a kůže její bodymass index na kritických 13 bodech (optimální BMI je pro zdravého člověka 19 až 25), vyfotila se ve spodním prádle a fotku vyvěsila na internet. Příspěvky od dívek, které jí záviděly její vyhublou postavu, jí v momentu otevřely oči. „Okamžitě jsem fotku stáhla a celý svůj profil jsem dokonce smazala. Udělalo se mi z toho totiž špatně,“ líčí Samira své prozření.

Samira nyní váží 54 kilogram, dokáže být se svým štíhlým tělem spokojená a radovat se ze života. Studuje informační technologie na univerzitě v Newcastlu a na internetu se snaží osvětou bojovat proti anorexii a morbidnímu hubnutí.

Stydím se, že jsem k nim patřila

Jen čas od času nahlédne na stránky, kde si mladičké dívky v touze po hubeném tělu vyměňují tipy, jak nejúčinněji shodit kila. Pomáhá bojovat proti poruchám příjmu potravy. Snaží se dívky navést na správnou cestu. „Když vidím ty holky, které propagují anorexii, jsem vzteky bez sebe. Stydím se za to, že jsem kdysi byla součástí této komunity,“ přiznala Samira.

Autor: INT, šim