Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nevěsta (13) po svatební noci vykrvácela

Ilustrační foto
10. dubna 2010 | 05:00

Třináctiletá Jemenka zemřela pět dní po svatbě. O sedmnáct let starší manžel jí brutálně protrhl vagínu. Ilham vykrvácela.

Tragédii oznámila v pátek v Saná jemenská organizace na ochranu lidských práv. Organizace Aš-Šaqíq konstatovala, že Ilham Mahdí Asíová ze severní provincie Hadždža zemřela druhého dubna na vykrvácení. Soudní lékař ve zprávě uvedl, že příčinou bylo protržení vagíny.

Ilham byla devětadvacátého. března provdána za třicetiletého chlapa. A jeho sestra si na oplátku vzala jednoho z příbuzných nevěsty. Svatby mladých dívek jsou totiž pro chudé jemenské rodiny zdrojem vysokých příjmů. Za mladou nevěstu mohou dostat stovky dolarů.

Obchod s mladičkým masem posvěcený rodinou. Pro nás šokující, pro místní zvyklost…

Každá čtvrtá Jemenka se vdává dřív, než dosáhne patnácti let!
V Jemenu se kvůli odporu islámských kruhů oddaluje schválení zákona, jenž stanovuje minimální věk žen pro sňatek na sedmnáct let.

Jsou vyděšené, nedospělé a zároveň poslušně odevzdané. Tak velí výchova. U nás jsou tyto holčičky pod zákonem a sexuální styk s nimi se trestá natvrdo.

Parlament sice loni schválil zákon, jenž stanovuje minimální věk pro uzavření manželství u dívek na sedmnáct let a u chlapců o rok víc. Ovšem odpor militantních islámských kruhů byl tvrdý. Proto bylo legislativní opatření zrušeno a posláno zpět parlamentnímu ústavnímu výboru k přezkoumání. Ten se  má ke znění zákona vyjádřit v dubnu.

Jemenští ochránci lidských práv poukazují na nevhodnost sňatků dětí a shromažďují informace o problematických případech. V září například zemřela při porodu dvanáctiletá Jemenka. Před třemi lety si vymohla rozvod dívka, kterou provdali v osmi letech.

Svět je těmito otřesnými, nikoli výjimečnými případy otřesen. Ptá se, kolik holčiček ještě zemře. Nic jiného dělat nemůže. Respektovat taková společenská pravidla, obyčeje a krutosti suverénní země je však velmi obtížné. Tohle je zkrátka zvěrstvo. Navíc posvěcené vzývanou rodinou.

Autor: pes, frč