Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Eva (19) spolkla lék proti bolesti: Přišla o pokožku i nehty!

Eva v rukou drží svoji fotku. Takhle ještě před pár lety vypadala.
14. ledna 2010 | 05:00

Kvůli silné alergické reakci málem zemřela. Švédka Eva Uhlin (19) přišla o velké množství kůže na obličeji, hrudníku, rukách. Ztratila řasy a nehty, začaly jí vypadávat vlasy.

Příčinou byla extrémní alergické reakce na paracetamol, látku tlumicí bolest, která je obsažena třeba i v našem paralenu. Taková alergie postihuje jednoho člověka z milionu.

Podle lékařů na ni umírá až 40 % postižených osob. Dívku změnila k nepoznání. Zpočátku měla dívka znetvořenou tvář, ale jak se nemoc postupně rozšiřovala, napadala i další části těla. Lékaři jí nedávali příliš velkou šanci na uzdravení. Její noční můra začala v září 2005. Cítila se slabá, měla bolesti. Vzala si proto několik léků, které obsahovaly paracetamol. Kombinace viru, jejž v těle měla, a léků však spustila silnou alergickou reakci. Eva tehdy pracovala jako servírka, nemoc ji ale upoutala na dlouhou dobu na lůžko. „Měla jsem pocit, jako by mi něco lezlo pod kůží. Jako bych byla v hororovém filmu,“ popisuje své pocity Eva. „Byla jsem vyděšená, nevěděla jsem, co se děje ani co se mnou bude,“ dodává. Když se na sebe v nemocnici poprvé podívala, málem zešílela. Svoji tvář nepoznávala.

Po čtyřech letech však může Eva mluvit o zázraku. Její kůže se postupně obnovila, na tváři a na těle už není ani stopy po jakoby spálené kůži, kterou ještě před několika měsíci měla. Stále musí brát léky a její pokožka je velmi citlivá na sluneční paprsky. Je však opět šťastná, z toho nejhoršího je podle lékařů pravděpodobně venku.

Eva v rukou drží svoji fotku. Takhle ještě před pár lety vypadala.
Autor: Isifa.com

Co je paracetamol a kde ho najdete?
Užívá se při bolestech různého původu a při zvýšené teplotě především u viróz. Ve vyšších dávkách a v kombinaci s alkoholem poškozuje játra. V běžných dávkách se může objevit i alergická kožní reakce. U nás obsahuje paracetamol například paralen, panadol, medipyrin či coldrex.

Autor: INT, vk