Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Františka: Pomůžou opuštěné Rút Horáčkové prachy k pohodě?

Fotografie
11. ledna 2010 | 05:00

Skvělý textař a mecenáš Michal Horáček se po více než třicetiletém manželství rozvádí. Kultivovaní manželé se údajně dohodli na majetkovém vyrovnání. Nicméně, bude exmanželce Rút stačit snové bohatství ke štěstí?

Už drahnou dobu se čas od času v médiích spekuluje o poměru sedmapadesátiletého Michala Horáčka s třicetiletou kostýmní výtvarnicí Michaelou Hořejší. Nutno říci, že velmi decentně. Současnost tuto domněnku potvrzuje – rentiér Horáček, jenž zbohatnul na prodeji sázkové kanceláře Fortuna, se s manželkou Rút rozvádí. Víceméně formální stání, které mělo akt u litoměřického soudu právně stvrdit, se však nekonalo. Soudkyně onemocněla. Michal odjel na dva měsíce meditovat do Asie a Rút zůstala.

Neznám situaci v rodině Horáčkových. Vím jen, že Rút Horáčková je krásná žena. Matka dvou dospělých a úspěšných dětí, která na svých šestapadesát rozhodně nevypadá. Situace ji donutila udělat za dosavadním životem tlustou čáru a začít znovu. Pro některou ženu to může být nadějná šance, pro jinou šokující změna, dlouhodobá deprese. Zvlášť na hranici šedesátky. Ne každá jako Ivana Trump euforicky tvrdí: Rozvod je to nejlepší, co mě potkalo.

Rozpad dlouholetého, zdánlivě pevného manželství není nic výjimečného. Lidé se i ve zralém věku rozvádí. Často jde o úspěšné muže, kteří si to mohou dovolit. Zabezpečí starou ženu, s níž prožili v dobrém i špatném léta života, a odejdou s mladou družkou, která by mohla být jejich dítětem. Nemohou si pomoct. I oni trpí, musí si projít krutým životním dilematem. Vzpomeňme si na Kazanovu Tichou dohodu nebo bestseller Medojedky. Každý svého štěstí strůjcem, říká se...

Tady ale nejde o ony rozervaně šťastné pány, ale jejich podváděné a vysloužilé manželky. Pár takových žen osobně znám. Jedna si po rozvodu nechala udělat face-lift, zvednout prsa a se stejně postiženými kamarádkami cestovala po světě. Klid a ztracené sebevědomí stejně nenašla.

I další dáma se svěřila plastikům. Držela kruté diety s jo-jo efektem. Posléze rezignovala a do společnosti chodí se ztepilým profesionálním společníkem. Výdaj za něj ráda obětuje – podstatné je udržet si kredit žádoucí...

Spousta zralých žen, které stihnul stejný osud, jistě rozhořčeně namítne, co vlastně tyhle rozmazlené paničky řeší. Nemají žádné existenční starosti. Zatímco ony se pohybují na hraně nouze. Jeden plat na činži a normální život nestačí. Jistě mají pravdu, ale také platí, že za prachy si štěstí nekoupíš. To se týká i Rút Horáčkové a jí podobných.

Kultivovaný intelektuál Michal Horáček svůj úprk do Asie Blesku okomentoval slovy: „Musel jsem odjet co nejdál. Nechtěl jsem vysvětlovat nic kolem rozvodu. Ať bych řekl cokoli, otočilo by se to proti mně.“ Měl pravdu. Bohužel.