Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Životy, které zasáhl Facebook

Fotografie
10. ledna 2010 | 05:00

Kdo není na Facebooku, prý jako by nebyl. Jedna z nejrozšířenějších sociálních sítí na internetu nevyvolává jen závislost, ale pořádně zamotává lidské životy, zachraňuje před vězením, oznamuje rozvody nic netušícím manželům...

Nebo taky zařídí, že se stanete fanouškem Jiřího Paroubka jako tisíce lidí, kteří si mysleli, že hrají o mobil.

Našli se na billboardu
Když Danielle Smith uveřejnila předminulé Vánoce na několika sociálních sítích svoji fotografii, na které pózuje společně s manželem a dvěma dětmi, myslela si, že jí potěší jen svoji rodinu a kamarády. Omyl! V červnu projížděl kolega Danielle Prahou a zažil velký šok, když se na něj rodinka, žijící v Missouri, usmívala z billboardu. Ten patřil internetovému supermarketu grazie.cz. Mario Bertuccio, který síť vlastnil, se bránil, že si myslel, že jde o počítačově upravenou fotografii a ne o reálnou fotografii reálných lidí. Rodina žalobu nepodala a billboardy byly staženy.

Už jsem v chomoutu!
Někteří lidé jsou na doplňování změn statusů (zpráv o tom, co právě dělají) na Facebooku opravdu závislí. Příkladem je i Dan Hanna z amerického Marylandu, který na konci svatebního obřadu vzal do ruky mobil a nalogoval se (připojil se) na Facebook. Změnil si stav na ženatý a oznámil, že právě stojí před oltářem a Tracy, která se před chvílí stala jeho manželkou, se chystá políbit.

Drahá, rozvádím se

465242:gallery:true:true

„Jsi v pořádku?“ volal Angličance Emmy Brady její kamarád. Nechápala, na co naráží. Ten den ještě nebyla na Facebooku a nevěděla, že její (dnes už ex) manžel tam napsal: „Neil Brady ukončil své manželství s Emmou Brady.“ Emma přitom vůbec netušila, že něco takového chce udělat. Byli spolu šest let. A proč to udělal? Jednoduše prý jí měl dost.

Kde je můj lívanec?
Tuto větu z legrace napsal jako svůj status na Facebooku 19letý Rodney Bradford 17. října 2009, přesně v 11:49 hodin z bytu svého otce v Haarlemu. Další den chlapce zatkla policie jako podezřelého z krádeže. A právě věta »Kde je můj lívanec« se stala Rodneyho záchranou. Soud ji uznal jako alibi, protože ji chlapec napsal v době krádeže.

Hledám mámu
Alexe Anfusa jako pětiletého unesl jeho vlastní otec z Itálie do Egypta, kde potom žil 22 let s jiným jménem. Jenže touha po domovině a matce byla silnější a Alex poslal zprávy na Facebooku všem lidem s příjmením Anfuso: „Jmenuji se Alex. Hledám svoji rodinu, hledám svoji mámu.“ Ta byla totiž v době jeho únosu ve vězení a otec ho vzal od matčiny přítelkyně, která ho hlídala. Alex kontaktoval i Pina Anfusa, který sice nebyl jeho příbuzný, ale pracoval v italské televizi RAI, a tak Alex dostal prostor i v televizi, díky které našel matku. Bohužel už mrtvou.

Kelly Hildebrandt na druhou
On se jmenuje Kelly Hildebrandt a je z Texasu, ona se jmenuje Kelly Hildebrandt a je z Floridy. Dnes spolu žijí. Všechno začalo tak, že Kelly hledala své jmenovce na Facebooku. Našla jen jediného chlapce. Dvojice si hned padla do oka a začala si psát. Po třech týdnech se poprvé setkali a po osmi měsících požádal Kelly Kelly o ruku. Zatím se nevzali, ale žijí ve společné domácnosti. Když dostanou poštu, otvírají si ji navzájem, protože nevědí, komu je dopis určený.

Chyť mne, když to dokážeš

465243:gallery:true:true

Celý svět sleduje a díky Facebooku i fandí Craigovi Laziemu Lynchovi z Anglie. Ten utekl loni v září z vězení s minimálním dozorem, kde si odpykával sedmiletý trest za ozbrojenou loupež. Od té doby, co je na svobodě, se Craig prostřednictvím Facebooku vysmívá pravidelně policii, justici a dozorcům, kterým utekl. Na Facebooku publikuje fotografie, o Vánocích například zapózoval s krocanem a ptal se: „Jak bych mohl ve vězení držet v ruce ptáka, jako je tenhle?“ Přestože má Lynch na Facebooku uvedenou lokalitu Wembley, London, United Kingdom, úřadům se ho zatím nepodařilo vypátrat.

Konečně našla otce
Čtrnáctiletá Jess Broadley hledala svého otce na internetu už léta. Až objevila na Facebooku Kevina Robertse, kterému poslala žádost o přátelství s krátkou zprávou: „Ahoj, věřím, že jsi můj otec. Hledám tě už velmi dlouho a myslím, že je správný čas na to, abychom se potkali. Je mi čtrnáct let. Doufám, že se mi ozveš.“ Když si Kevin prohlédl fotografii dívky, uvědomil si, že se mu podobá, a vzpomněl si i na krátký flirt s její matkou Helen. Rodiče strávili Vánoce společně a tím Jess splnili její sen.

Autor: Martina Solčanská