Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Skrytý význam květin. Chce se s vámi rozejít, nebo vám vyznat lásku?

Video se připravuje ...
VIDEO: Linda Štrobachová
8. března 2023 | 06:00

Ať už je to na MDŽ, svátek svatého Valentýna, První máj nebo v jakýkoli jiný den v roce, kdy vám váš partner přinese domů pugét či květinku pro radost, možná se vám snaží něco sdělit. Každá květina má svůj význam a promlouvá jím k vám. Jakou tedy nejlépe vybrat k vyznání lásky?

Paní Květa Kottková je spolumajitelkou květinářství na Andělu v Praze a svou práci naprosto miluje. „V květinářstvích mnohdy nedovolí zákazníkům vytahovat květiny z vody. Já ale rozhodně vytahování podporuji, protože pak si připadají, že květiny sami natrhali,“ směje se květinářka.

Růže, symbol lásky. Na co ale pozor?

Květa má i příznačné jméno a prozradila nám, že nejklasičtější květinou lásky je samozřejmě rudá růže. Žluté růže jsou znakem žárlivosti nebo nevěry, takže pozor na ně. A také jsem se dozvěděla, že tulipány mohou mít skrytý negativní podtext.

Význam tulipánů

„Nevím, kde se k tomu přišlo, ale někdy se říká, že dostaneš-li tulipán, znamená to, že jsi hloupá,“ prozradila Květa. Já jsem samozřejmě nelenila a moc mě zajímalo, co je na tom pravdy. Opravdu v historii bylo období, kdy se ti, kteří kupovali tulipány, nazývali hlupáky. V sedmnáctém století totiž nastala totální horečka po tulipánech a za jednu cibulku platili holandští boháči i domy. Pak nastal zlom, cena tulipánů prudce klesla, holandské hospodářství se dostalo do značných potíží a mnoho lidí skončilo na mizině. Označení ťulpas či ťululum odkazuje právě na hloupost lidí, kteří chtěli zázračně zbohatnout obchodováním s tulipány. Tradičně ovšem znamenal dar červených či žlutých tulipánů vyznání lásky. Černé středy květů měly vyjadřovat srdce sežehnuté touhou.

„Myslím si, že nejdůležitější je dát ženě takové květiny, které má ráda, ty jí udělají největší radost. Proto by si každý muž měl zjistit, které to jsou,“ tvrdí Květa. Takže to, že si pánové budou pamatovat ty vaše oblíbené, vám jasně řekne, že jim na vás záleží. Takový muž je pozorný a chce vám udělat radost tou správnou květinou – právě pro vás!

Více se dozvíte v úvodním videu!