Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Svatby v době koronaviru: Jak to vypadá s nadcházejícími termíny a je lepší svatbu zrušit?

...
17. dubna 2020 | 06:00

Aktuální situace s koronavirem je stresující pro nás všechny. Pro šedesát tisíc párů, které se letos rozhodly uzavřít sňatek, se však vyskytl ještě jeden problém, a to ten, zda se jejich svatba vůbec konat bude. Dubnové termíny jsou již pasé, ale co s těmi nadcházejícími?

Jedná se o jeden z nejkrásnějších dní v životě. Příprava svatby trvá rok, někdy i déle a nastávající vše plánují do posledního detailu. Svatba zkrátka musí být dokonalá. Letošní rok však lásce zatím příliš nepřeje – do cesty se všem nastávajícím postavila koronavirová pandemie a zatím to vypadá, že jen tak neustoupí. Co to znamená pro nadcházející svatby?

Letošní rok je z hlediska počtu svateb nejvyhledávanějším rokem. Mělo se jich uzavřít přes šedesát tisíc! Kvůli nouzovému stavu, který trvá od 10. 3. 2020, neproběhly březnové termíny a lidé, kteří měli mít svatbu v nadcházejících týdnech či měsících, řeší, co dál. "Mluví se i o tom, že nouzový stav bude platit třeba až do konce června, a nevěsty útokem ruší veškeré termíny, přesouvají je na jiná období a propadají panice. Já doporučuji vyčkávat a dříve než 4 týdny před svatbou nic nerušit," říká svatební koordinátorka Lucie Kutzendorferová.

Tento týden vydala vladá harmonogram postupného uvolňování činností, ze kterého vyplývá, že od pondělí 20. dubna se mohou svatby uskutečnit, ale pouze za přítomnosti hrstky, konkrétně desítky, lidí a samozřejmě při dodržení hygienických podmínek. 

Plánujete svatbu od června a dál?

Některé páry stále vyčkávají, jak se situace vyvine, druzí termíny své svatby ruší. "Naše svatba měla proběhnout na konci dubna. Do poslední chvíle jsem doufala, že nám tento termín vyjde, stále jsme čekali, že dojde k uvolnění opatření. Nic z toho se však nestalo, a tak jsem zavolala do resortu, zeptala se na pozdější volné termíny a jeden z nich vybrala. Následně jsem obvolala všechny ostatní, tedy půjčovnu šatů, fotografa, vizážistku... Všichni s odkladem počítali, a nikdo tak nebyl překvapený," uvedla budoucí nevěsta Lucie N. 

Pro červnové svatby svitla naděje, pokud tedy nemáte pozvaných více než padesát lidí. Od 8. června by totiž měly být povolený společenské akce pro maximálně padesát osob. 

Spousta nastávajících se letošního roku nechce vzdát, a proto přesunula termín třeba na podzim. "Hodně z nich využilo přesunutí svatby na podzim – což není úplně špatné řešení. Posledních pár let byly podzimní svatby i kolikrát kouzelnější než ty letní," dodává Lucie Kutzendorferová.

Pokud netrváte na tom, že svatba musí proběhnout ještě letos, doporučuje se přesunout ji na další rok. Tak budete mít mnohem větší jistotu, že bude už vše v pořádku. V prvé řadě však nezapomeňte zavolat na matriku – ověřte si, že ve vámi vybraný nový termín nebudou nikoho oddávat. Stejně tak obvolejte všechny ostatní služby – fotografa, vizážistku, půjčovnu šatů, občerstvení – a co nejdříve si domluvte rezervaci na nový termín.

Zaplacené zálohy – co s nimi?

Zálohy obvykle slouží k rezervaci termínu a bývají nevratné. Co nejdříve si proto zjistěte, zda to mají takto nastavené i vaši dodavatelé. Někteří z nich vám zálohu mohou vrátit v případě, že se váš původní termín obsadí jiným párem. To je však v době koronaviru trošku nereálné. Další možností je převedení zálohy na jinou osobu nebo její čerpání na jiné zboží či služby.

Autor: Aneta Valešová