Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Životní lekce Bridget Jones: Tohle se od ní naučte a budete šťastnější

  • 24. dubna 2019 | 06:00

    Kdo by neznal tuhle potrhlou třicátnici, která řeší neustále kila navíc, kterou provází jeden trapas za druhým a která neúnavně hledá prince na bílém koni? Většina z nás si jako ona aspoň jednou v životě určitě připadala. I proto nám je tak sympatická. Ve filmu si ji zahrála americká herečka Renée Zellweger, která zítra slaví padesátku. Kvůli prvnímu dílu musela přibrat deset kilogramů, ovšem za každé kilo dostala dva miliony navíc. Když natáčela poslední díl, dala si podmínku – už nepřibere ani deko!

    Jestli vznikne nějaký další díl, to se teprve uvidí. Autorka Helen Fielding psaní čtvrtého dílu nevylučuje, ale zatím nechává Bridget spát. Stvořitelka jedné z nejsilnějších ženských hrdinek současnosti slíbila, že se k Bridget určitě ještě vrátí. A to je fajn. Bridget se pro mnohé ženy stala velkou inspirací. Žijeme totiž v éře dokonalosti, kde na sociálních sítích vládnou bezchybná selfies a zdánlivě dokonalý obraz našich životů. Kdo jiný než Bridget Jones nám může s humorem připomenout, že život je fajn, i když není perfektní? Jaké životní lekce se od ní můžeme ještě naučit?

  • Nikdy nedejte (pouze) na první dojem

    Autor: Profimedia

    I když se říká, že prvních pár vteřin rozhodne o tom, co si o tom druhém pomyslíte, nemusí to ještě nic znamenat! Bridget velmi rychle zavrhla Marka Darcyho a jeho pletený vánoční svetr se soby, zatímco její šéf Daniel Cleaver vypadal jako princ, o kterém sní každá žena. Chvíli to trvalo, ale ve finále se ukázalo, že Daniel je hlavně nafoukaný chlápek, který nenechá jedinou sukni bez povšimnutí. Kdo byl tedy nakonec mužem Bridgetiných snů? No přece Mark! Nesuďte tedy nikdy knihu jen podle jejího obalu!

  • Přátelé jsou super!

    Autor: Universal Pictures, ČSFD

    Můžeme prožívat největší životní zklamání, můžou nás zatknout za pašování drog, ale když máme po boku přátele, všechno je jednodušší. Ať už potřebujete jejich rameno, abyste se na něm mohla vyplakat, nebo chcete vyrazit někam do baru a pořádně se opít a pobavit se, od toho tu jsou! A taky proto, aby vás milovali i s vašimi chybami. Bridget o tom ví své. Já si například bez kamarádek nedokážu představit žádnou životní pohromu ani šťastnou chvíli. Jsem ráda, že je mám, že mi naslouchají, že mě zprdnou i mě pohladí, když je mi mizerně.

  • Než někam vyrazíte, přečtěte si pečlivě pozvánku

    Autor: Profimedia

    Ne jednou ani dvakrát, ale raději třikrát! Než vyrazíte na nějakou akci, skutečně si pozorně přečtěte, co se píše v pozvánce. Přijít na svatební oslavu tety v kostýmu zajíčka z Playboye není zrovna nejvhodnější.

  • Když spadneš, zase se zvedni!

    Autor: Profimedia

    Pravděpodobně jste nikdy nezažila takový trapas jako Bridget, když se sklouzla dolů po požárním žebříku nebo když po seskoku z letadla skončila mezi vepři. A možná jste nikdy nezažila situaci na horách, kdy jste „zapomněla“ vystoupit z lanovky a musela jste seskočit (já jsem tuhle situaci kdysi zažila a bylo to skoro stejně trapné jako ve filmu). Určitě jste ale zažila tisíce podobných trapných situací, po nichž jste si ze všeho nejvíc přála, aby vás spolkla zem. Další lekce do života? V životě můžete spadnout třeba stokrát, ale vždycky se musíte zvednout. I když je to minuta hanby (nebo i více), vždycky se vraťte do boje.

  • Nemusíte být vždy perfektní

    Autor: Profimedia

    Ano, svět je nedokonalý, i když nám Facebooky, Instagramy a další sociální sítě tvrdí opak! Ano, svět není o dokonalém těle, dokonalém outfitu, dokonalém bytu, dokonalých dětech a dokonalých partnerech. Život JE nedokonalý, i když vám okolí říká něco jiného. Mark Darcy se zamiloval do praštěné Bridget právě kvůli jejím nedokonalostem. Její neschopnost vařit, verbální průjem nebo obří stahovací kalhotky z ní nevytvořily nepřitažlivou bytost, ale právě naopak. Nedovolte, aby vaše touha po dokonalosti převzala váš život a zbavila vás sebe sama. I pan Darcy říká, že můžete být perfektní právě taková, jaká jste.

  • Vaše hmotnost ani stahovací kalhotky vás nedefinují

    Autor: Profimedia

    Nemusíte se vejít do stupnice od jedné do deseti. Nebo od velikosti 36 do velikosti 44. Mnohem důležitější je, abyste byla zdravá a v pohodě – v jakémkoli těle, které jste dostala shůry. To, že budete každý den skákat na váhu, vám většinou žádnou radost nepřinese, ale naopak vám to přidá vrásky. Mimochodem – vzpomínáte na to, co řekla Bridget? „Šance na dosažení rozhodujícího momentu značně vzrostly tím, že jsem na sobě měla ty strašidelné kalhotky.“ Takže proč si je neobléknout, když budete vypadat lépe? Pohodlné ale moc nejsou.

  • Nevěřte všemu, co slyšíte

    Autor: Profimedia

    Nejlépe znějící příběh není vždycky pravdivý příběh, že. Pokud se chcete přesvědčit o přátelství, lásce, práci a životě na základě studených tvrdých faktů, poučte se z chyb, které Bridget Jones udělala, a hlavně neberte vážně všechno, co slyšíte. Nemusí to být pravda. Někdy je pravda tichá a přesvědčíte se o ní až mnohem později. Třeba jako tehdy, když zachraňoval Mark Darcy Bridget z thajského vězení. Nevychloubal se, prostě pro ni udělal maximum. Na rozdíl od Daniela, který ji nechal stát na letišti mezi čmuchajícími psy.

  • Investujte čas sama do sebe

    Autor: Profimedia

    Než se Bridget stala slavnou románovou ženskou hrdinkou, věděla, jak se vypořádat se svými problémy. Možná nechodila na jógu ani nemeditovala, ale věděla, jak na to. Své pocity svěřovala svému deníku. Ano, psaní bylo její relaxace, samozřejmě společně s pyžamovým karaoke po večerech. Zkuste to jako ona, pomáhá to. Mně tedy například moc, hlavně tanec při Kabátech v noční košili.

  • Nikdy není pozdě na vaše sny!

    Autor: Profimedia

    Nikdy nedovolte, aby vám váš věk, stav, strach nebo váha překazily vaše životní plány, které byste chtěla realizovat. Ani Bridget Jones se nikdy nevzdala. Pravda, nejdřív snědla několik vaniček zmrzliny, ale pak šla dál. To je její další lekce – připomenutí, že změna je možná v každém okamžiku života!

  • Každý je tu pro někoho

    Autor: Profimedia

    Ať už jde o skvělého přítele, úžasnou rodinu nebo životního partnera, vždycky je tady na světě někdo, kdo tu je právě pro vás. Jen to, že jste právě teď single, neznamená, že toho pravého nenajdete. Nezoufejte, užívejte si pohodlí na té divoké cestě životem. I Bridget Jones nakonec našla lásku. A tohle je vlastně nádherná životní lekce. Šťastné konce existují.

Autor: Ivana Ašenbrenerová
Diskuse ke článku
.