Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

7 jednoduchých způsobů, jak poznat lháře

  • Lhář se prozradí sám mnoha různými gesty, pohyby a grimasamy, naučte se je poznávat!
    22. července 2014 | 06:00

    Je to smutné ale je to tak, lidé lžou v jednom kuse. Někteří z nás jsou důvěřivější než jiní a takovým lhářům pak sednou na lep pokaždé. Pokud patříte mezi ty, kteří nedokážou rozeznat, když jim někdo lže, tak vězte, že existuje několik jednoduchých znaků, jak to poznat a nachytat toho druhého pěkně na švestkách! Některé jsou doslova do očí bijící, jiné je třeba znát a vědět na co se soustředit.

  • Pohled do očí


    Lidé, kteří vám lžou, se vám nedokážou podívat do očí, nebo na vás naopak hledí tak upřeně, až je to divné. Lhář totiž většinou propadá vnitřní schizofrenii a má dojem, že ho svým pohledem zkoumáte, proto většinou uhne očima a upře pohled do země nebo kamkoli jinam, jen není schopen pohledu z očí do očí. Pokud se vás snaží naopak téměř zhypnotizovat, jsou přesvědčení o tom, že tímto pohledem vás jednoduše přesvědčí o tom, že to co říkají, je pravda.
    Autor: shutterstock

  • Výslovnost


    Lháři si potřebují svou lež trochu promyslet, když je v nestřeženém okamžiku dostanete do úzkých, a proto si můžete všimnout, že začnou mluvit o něco pomaleji, pořádně vyslovují a dělají větší pauzy. Používají vycpávková slova, aby získali čas, vytvořit uvěřitelný argument. Mnohdy také zdržují tím, že se vás na něco zeptají, například otázkou typu: „Kde ses tohle dozvěděla?“
    Autor: Shutterstock.com

  • Řeč těla


    Lháři se často podivně ošívají, otáčejí se k osobě, se kterou mluví zády, rychle mrkají, méně se smějí a mění se jim tón hlasu. Mnohdy si dávají ruce křížem před sebe, což je jasné znamení toho, že nechtějí prozradit moc, anebo abyste se k němu dostala příliš blízko. Mohou si poklepávat nohou, prsty na stole, hrát si s něčím, jako klíče nebo tužka, což značí nervozitu.
    Autor: shutterstock

  • Více než chcete vědět


    Lháři žijí v představě, že pokud vám dovypráví vše do nejmenších detailů, aniž byste je vyžadovali, bude vám to mnohem více nápadné. Čím více toho také řeknou a vymyslí, tím spíš se do vlastního výmyslu mohou zaplést.
    Autor: shutterstock

  • Nejlepší obrana je útok


    Lidé, kteří lžou, se často dostávají do pozice, kdy na vás začnou útočit a snaží sami sebe obhajovat nebo převést řeč na něco úplně jiného. Mnohdy začnou oni vyčítat něco vám. To většinou nemá vůbec nic společného s tím, o čem jste mluvili, ale oni jen potřebují rychle převést téma hovoru někam jinam.
    Autor: shutterstock

  • Sledujte oči


    Když lidé lžou, jejich oči se velmi specificky pohybují. U praváků je to nahoru a doleva u leváků samozřejmě přesně naopak. Je to pohyb, který oči dělají automaticky, pokud se snaží něco zapamatovat, a to se přesně děje, když lidé lžou. Také víčka mají tendenci se více přivírat, nebo si mnou oči, rychle mrkají nebo si nějakým způsobem oči zakrývají.
    Autor: shutterstock

  • Opakování


    Pokud máte pocit, že vám někdo lže, zeptejte se ho, zda by vám mohl celý příběh ještě jednou zopakovat. Uvidíte, jestliže znervózní a nebudou chtít příběh znovu vyprávět nebo si všimnete napodruhé podezřelých nesrovnalostí, bude to stačit k tomu, aby to absolutně nabouralo vaši důvěru.
    Autor: shutterstock

     

Diskuse ke článku
.