Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Máte smůlu v lásce nebo problémy v práci? Hlídejte si gesta, která vadí nejvíc

  • 4. listopadu 2018 | 05:50

    To, jak chodíte či mluvíte, tím vším dáváte najevo, kdo jste a jak se zrovna cítíte. Podle toho, jaká gesta používáte, působíte na opačné pohlaví. A nejen na něj, ale taky na ostatní lidi, s nimiž se potkáváte. Víte, že za řadu neúspěchů ve vztazích mohou často právě obyčejná gesta, jako jsou nevědomé pokrčení ramen, zaťaté ruce nebo ohnutá záda? Pozor na ně, můžete jimi pohřbít začínající vztah nebo si znepřátelit lidi kolem sebe.

    Jak říká psycholog Ben Jones, úspěch při flirtování i v mezilidských vztazích je mimo jiné kombinací přírozeného půvabu a gest. Víte, na která gesta byste si měli dávat pozor?

  • Překřížené ruce

    Autor: iStock

    Tohle gesto může vyjadřovat, že máte nízké sebevědomí. Také to lze interpretovat jako signál, že k sobě nikoho nepustíte a že nechcete poslouchat to, co ten druhý říká. Alison Henderson, odbornice na neverbální chování, říká, že tohle gesto může mít někdy obyčejný důvod – třeba že je vám zima. To ale ten druhý neví. Bohužel zkřížené ruce jsou fyzickou bariérou, a i když se přitom usmíváte, člověk, s nímž mluvíte, z vás bude cítit negaci. A to ho může spolehlivě odradit.

  • Chybějící nebo nedostatečný oční kontakt

    Autor: iStock

    Pokud se neustále vyhýbáte očnímu kontaktu, ten druhý může získat pocit, že něco skrýváte. Může to taky znamenat, že nemáte dost sebevědomí a zájmu. Jestli se tedy díváte při rozhovoru s potenciálním protějškem do země, může nabýt dojmu, že to, co říkáte, není dost věrohodné. Soustředěný (ale ne přehnaný) oční kontakt značí sílu a sebedůvěru!

  • Ruce zaťaté v pěst

    Autor: iStock

    Míváte často při rozhovoru zatnuté pěsti? Ty ještě víc než zkřížené ruce naznačují vaši uzavřenost vůči názorům toho druhého. Jak můžete chtít, aby si s vámi i za týden chtěl povídat? Tohle gesto může působit taky jako obranný postoj a výzva k boji, což může ostatní lidi dost znervózňovat.

  • Ukazujete často prstem

    Autor: iStock

    Ukazování prstem je velmi běžné gesto. Obvykle se tím snažíte zdůraznit své prohlášení nebo poukázat na něco důležitého. Faktem ale je, že to může působit agresivně a hrubě, takže ten, s kým mluvíte, se může cítit tak trochu jako na koberečku u ředitele školy. Toto gesto děláme dost často nevědomky. „Většinou ho lidi používají, aby tím podpořili svůj názor a dodali mu na vážnosti. Bohužel to působí agresivně a panovačně,“ říká Alison Henderson.

  • Špatné držení těla

    Autor: iStock

    Jak stojíte nebo sedíte, když jste s někým, na kom vám záleží? Jestli máte ohnutá záda a ramena směřují dolů, vysíláte tím zranitelnost a slabost. To vyvolává pocit nedůvěry. Hrbení se je taky známka neúcty, může to naznačovat, že se nudíte. „Říkám lidem, aby přemýšleli o svém hrudníku a aby se snažili napřímit se, a to aspoň o tři centimetry. Vypadají pak jistější. Stažená ramena nebo ohnutá záda jsou považována za slabost,“ říká odbornice.

  • Špatná vzdálenost

    Autor: iStock

    Je jasné, že chcete, aby vás ten druhý dobře slyšel, ale pokud to mezi vámi ještě není až tak vážné, nemůžete být moc blízko. Každý potřebuje svůj osobní prostor a není nic horšího, než když funíte někomu do obličeje. Buďte si jisti, že se od vás brzo odvrátí, protože se nebude cítit pohodlně. A už vůbec nepoužívejte tuhle interaktivní metodu u někoho, kdo je vaším šéfem.

  • Pohupování nohou

    Autor: iStock

    Pokud to děláte záměrně, protože víte, že máte hezké nohy, a chcete na ně upozornit, pak to je sice pochopitelné, nicméně budete vypadat taky dost neklidně. Houpat nohama nahoru a dolů není ideální, protože působíte netrpělivě a napjatě. Téměř každého tohle gesto spíše rozčílí.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.