Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co děláme ve vztazích a sexu jinak, než dělali naši rodiče

  • 14. dubna 2017 | 06:00

    Tinder, Seznamka, internet, sociální sítě – s trochou nadsázky je skoro jedno, jestli vůbec zvednete zadek ze židle. Toho pravého můžete najít i tak, že ho napoprvé ani neuvidíte. Naši rodiče museli spoléhat na setkání tváří v tvář, žádná technika jim nepomohla. Jak moc se změnily seznamovací návyky? A jak moc jsme jiní, pokud jde o manželství?

  • 1. Sex před manželstvím dnes není tabu

    ...
    Autor: Profimedia

    Podle studie, která byla zveřejněná v roce 2016 v časopise Archives of Sexual Behavior, mělo předmanželský sex v roce 1970 pouze 29 % párů, v roce 2000 to už bylo 49 % a před pěti lety skoro 60 % Američanů. Jak bychom na tom byli asi my Češi?

  • 2. Jsme v sexu otevřenější, ale máme ho méně

    ...
    Autor: Shutterstock

    Dnešní mladí lidé mají sex v průměru 50x za rok, což je zhruba 1x za týden, což je podle statistiků asi šestnáctkrát méně než naši rodiče či prarodiče. Nezadaní mají v současnosti sex asi 33x za rok. Zaměstnaní mají překvapivě víc sexu než ti, co pracují na zkrácený úvazek nebo jsou bez práce.

  • 3. Nevadí nám žít s někým na hromádce

    ...
    Autor: Shutterstock

    Nebudeme přece čekat na svatbu, abychom s tím druhým mohli žít pod jednou střechou. Ano, i to je jiné. V roce 1930 žilo v tehdejším Československu 40 tisíc nesezdaných párů, v roce 1970 to bylo 58 tisíc a v roce 2011 už to bylo 234 346 tisíc párů! Odborníci se domnívají, že je to proto, že „život na psí knížku“ je společensky přijatelnější než kdysi. Dalším důvodem jsou peníze, kariéra či zklamání.

    Jaké jsou největší mýty o manželství? Jsou to tyto:

    Video se připravuje ...
    Jaké jsou největší mýty o manželství? Jsou to tyhle! • VIDEO: BPŽ/Markéta Tošnarová

  • 4. Vdáváme a ženíme se později

    ...
    Autor: Shutterstock

    V roce 2014 žilo v USA 68 procent lidí mezi 18 – 33 lety, kteří nikdy nebyli vdaní či ženatí. U nás se počet svateb dlouhodobě stabilizoval na 40 – 50 tisíc ročně, což je zhruba polovina sňatků zaznamenaných v devadesátých letech. Podle průzkumu se lidé neženou do manželství zejména proto, že se cítí finančně nepřipravení a také proto, že si chtějí déle užívat života. I proto také na svatbu čekají do vyššího věku.

  • 5. Máme mnohem později děti

    ...
    Autor: Profimedia

    Češky rodí první dítě o pět let později než v roce 1990, průměrný věk prvorodiček překročil třicet let! Jako nejčastější důvod ženy uvádějí, že nemají finanční zázemí nebo že se chtějí nejprve realizovat ve svém zaměstnání. Odborníci sice bijí na poplach, že kvůli vyššímu věku stoupá počet komplikací, ba i možnost otěhotnět, ale co s tím naděláte, když my samy chceme? Třeba se to zase jednou obrátí.

  • 6. Nestydíme se za svou sexuální orientaci

    ...
    Autor: Shutterstock

    Naši prarodiče či rodiče byli vychovávaní v představě, že se jednou vdají/ožení za partnera opačného pohlaví. Dnes už to díky bohu neplatí a gayové či lesbičky se otevřeně hlásí ke své orientaci. Podle statistiky patří Češi k jedněm z nejtolerantnějších v Evropě, ovšem s určitými limity. Jsme sice otevřenější a tolerantnější, ale přijde na to, o co se jedná.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.