Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Utekl vám za jinou? 10 tipů, jak přežít nevěru a najít radost ze života

  • Překonejte smutek a žijte dál.
    10. února 2015 | 06:00

    Je celkem jedno, jestli vás opustil kvůli jiné mladší po pětadvaceti letech manželství nebo po dvou letech nezávazného chození a sexu s vámi právě oznámil zasnoubení s jinou. Neuspět v lásce je bolestné a přijít o někoho, do koho jste vkládaly své naděje a komu jste obětovaly to nejlepší z vás, dvojnásob. Ale pocit, že jste byla obelhána a podvedena, je pro psychiku každé ženy jako ničivý uragán. Cítíte nejen bolest ze ztráty a strach o budoucnost, ale především ponížení, které vás doslova paralyzuje. Jak přežít, vyrovnat se se zradou, a ještě začít znovu? Je to dřina, ale nemáte na vybranou!

  • Pomsta znamená další prohru

    ....
    Autor: Shutterstock.com

    Máte chuť propíchat pneumatiky u jeho milovaného auta, roztrhat jeho knihy, šaty i vaše milostné dopisy a jeho nové lásce přičarovat přinejmenším herpes, když už ne lepru. Je těžké se ovládnout, ale udělejte to. Zlostnými SMS, špiclováním a nedejbože pomlouváním svého ex a jeho nové přítelkyně na Facebooku a dalšími podobnými mstivými gesty se snižujete pod svou úroveň. Na tu jeho. A on se zachoval tak, že si ve vašich očích nejspíš nezaslouží ani právo na vzduch. Nedovolte mu získat nad vámi morální převahu, protože tu budete potřebovat. Nedovolte mu, aby vás litoval. Litovat by měl především sebe.

  • Uvědomte si, že chudák je on

    žena, síla
    Autor: Shutterstock

    Člověk, který vám lhal a bůhví jak dlouho a bůhví s kým vás podváděl, má problém. Ne vy. Pravděpodobně trpí nějakou formou duševní nedostačivosti, komplexy, narušeným charakterem, chorobnou závislostí na sexu nebo – nedejbože – na matce, narcismem… Doplňte si, cokoli vás napadne. Normální zdravá osobnost totiž nelže a nepodvádí. Rozhodně ne tak, že si osm let vydržuje milenku, nebo ačkoli vás přátelům už dva roky představuje jako svou přítelkyni, ošustí každou pohlednou sukni, kterou potká bez vás, a nakonec se s nějakou takovou za vašimi zády zasnoubí. Můžete si gratulovat, že máte toho šmejda z krku. Opakujte si to několikrát denně jako mantru. Má to osvobozující účinky.

  • Nebuďte smutná, naštvěte se

    Zápach z úst? Zkontrolujte si své zdraví!
    Autor: Shutterstock.com

    A když už máte jasno v tom, že ztrátou člověka, který byl schopen vám tak strašně ublížit, jste rozhodně nepřišla o něco pěkného, je načase se zdravě naštvat. Ano, obelhal vás, zachoval se jako naprostý ubožák, zbabělec, křupan, sobec, hajzl... Opět doplňte podle libosti a fantazie. Jistě, vy jste určitě udělala spoustu chyb, ale žádnou takovou, za kterou byste si zasloužila trest v podobě takové bolesti a ponížení. Napište mu dopis a dejte průchod veškeré své frustraci, ale neodesílejte ho. Schovejte si ho, a kdykoli vás přepadne stesk po bývalém životě s ním, přečtěte si ho. Klidně nahlas.

  • Ujasněte si své hodnoty

    žena, starší, zralá, koketovat
    Autor: Shutterstock

    Ať už váš vztah trval jakkoli dlouho, je pravděpodobné, že jste v zájmu jeho zachování notně upravila své hodnoty. Vzpomeňte si na ty původní. Vzpomeňte si na všechno, co jste před začátkem vašeho společného života považovala za důležité, přehodnoťte to svou dnešní optikou a znovu poskládejte. Nejspíš zjistíte, že se za těch kupříkladu dvacet let ve vašem vnímání světa leccos změnilo. Klidně si to všechno napište, třeba do deníku. Není to práce na jeden večer, spíš na pár měsíců. Zrekapitulovat si své životní postoje, na kterých pak můžete znovu stavět, dá práci.

  • Věřte svým radarům

    Samota je osvěžující!
    Autor: Shutterstock

    Pravděpodobně v duchu probíráte nejrůznější situace vašeho společného života a dnes s odstupem vidíte jasná znamení, která vás měla varovat před tím, slepě věřit někomu, kdo vám byl schopen tolik ublížit. Je to přirozené. Když někoho milujeme, máme tendenci přivírat oči i před zcela zjevnými signály, natož před šifrovanými znameními. V každém vztahu musíte někdy přejít věci, které se vám nelíbí, s mávnutím ruky, ale často tak přejdete i ty podstatné. Zbystřete svou intuici a slibte si, že jí do budoucna budete věřit. Zní to sice tvrdě, ale jediný, komu můžete věřit, jste právě vy.

  • Soustřeďte se na své silné stránky

    Autor: Shutterstock.com

    Připadáte si zbytečná, nemožná, neschopná, stará, nevzhledná, hloupá a bůhví co ještě. Ale určitě jste v něčem opravdu dobrá. V něčem, co vůbec nesouvisí s vaším věkem, vzhledem nebo tím, zda máte, či nemáte partnera. Možná vám bude chvíli trvat, než na to přijdete, ale snažte se. Každý je v něčem dobrý, a pokud ne dost, může se zdokonalit. Najděte své silné stránky, ať už je to nějaká profesní dovednost, koníček nebo třeba umění perfektně vyžehlit košile nebo upéct skvělý koláč. Za prvé si tím posílíte sebevědomí a za druhé možná zjistíte, že začít znovu nebude tak těžké, jak to na první pohled vypadá.

  • Zaměstnejte se k zbláznění

    kamarádky
    Autor: Shutterstock

    Prostor a čas, které se ve vašem životě s rozpadem vztahu objeví, můžou působit děsivě. Zaplňte je. Udělejte si časový plán. Nedovolte své mysli jen tak bloumat a litovat se. Obvolejte kamarádky, přerovnejte byt, vymalujte ho, jeďte na dobrodružnou dovolenou nebo prostě do lázní, naordinujte si pravidelné procházky… Zkrátka dejte svému životu řád. Až do té doby, kdy se beze smutku a pocitu opuštěnosti dokážete plácnout k televizi a sníst v klidu kopec zmrzliny bez výčitek svědomí.

  • Milujte svou svobodu

    Překonejte smutek a žijte dál.
    Autor: Shutterstock

    A až budete mít nohy na stole a jen tak se poflakovat, uvědomte si, jak skvěle se bez toho zlosyna máte. Naučit se mít ráda svou svobodu není snadné, ale určitě časem zjistíte, že zbavit se starostí o společné prádlo, neustálé uklízení a "jeho věci" je velice úlevné. Stejně tak jako koukat se na to, na co chcete vy, jíst, co máte ráda, a poslouchat muziku podle svého gusta a spát ve voňavé posteli. Jistě, ještě lepší je mít možnost to všechno s někým sdílet, ale dokud nebudete "svůj" život milovat, jen těžko se o něj můžete s radostí podělit s někým dalším.

  • Učte se něco nového

    žena, počítač, notebook
    Autor: Shutterstock

    Není důležité, jaký rok narození máte v občance. Nikdy není pozdě se naučit něco nového. Třeba cizí jazyk, řídit auto, jezdit na koni nebo třeba háčkovat. Nemusí to být nic světoborného. Učením si trénujete nejen mozek, ale i sociální dovednosti. A nemusíte se hned přihlásit znovu na vysokou. Kolikrát najdete spřízněnou duši v internetovém diskusním fóru chovatelů koček nebo pěstitelů rajčat.

  • Dbejte o ty, kteří dbají o vás

    žena kočka
    Autor: Shutterstock

    I když vás jeden konkrétní člověk ukrutně zklamal, zradil a ponížil, máte kolem sebe určitě řadu bytostí, pro které je důležité, jak se cítíte, a jste pro ně nenahraditelná. Nezapomínejte na ně. Ať už jsou to kamarádky nebo odrůstající děti, které se tváří, že vás nepotřebují. Potřebují. Ostatně jakmile se dostanou do nějakého pořádného průšvihu, připomenou vám to.

Klíčová slova:  nevěra, manželství, láska a vztahy
Diskuse ke článku
.