Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak Češi vnímají své tělo? Nejvíc se stydíme za břicho, v sexu si víc věří vysokoškoláci

Jak jsou Češky spokojené se svým tělem a milostným životem?
1. prosince 2023 | 06:00

Hledáte na sobě neustále nějaké chyby? Určitá míra sebekritiky je zdravá a může být pro vás hnacím motorem, abyste se sebou něco dělali, nezapomínejte se ale zaměřit i na partie, které se vám líbí. A pokud tápete a nevíte, kde začít, možná vám pomůže náš článek. 

Podle nedávného průzkumu, který provedla agentura Ipsos pro e-shop Ruzovyslon.cz, je více než polovina české populace spokojená se svým tělem i sexuálním životem. Tázáno bylo více než 1000 lidí a 53 % z nich odpovědělo, že je se svou postavou spíše spokojeno, spíše nespokojeno bylo jen kolem 39 % a asi pouhých 8 % nebylo spokojeno vůbec. Asi nebude překvapením, že první skupinu tvořili spíš muži (59 %), což znamená, že s tímto tvrzením souhlasilo celkem 48 % žen.

„Ženy jsou obecně považovány za kritičtější ke svému vzhledu, tento výsledek tak odpovídá očekáváním. Lze však vidět, že i muži umí být se svou postavou nespokojeni, a to v docela vysokém počtu – konkrétně ve zhruba 41 procentech případů,“ komentuje výsledky průzkumu Adam Durčák ze společnosti Ruzovyslon.cz. Spokojenost s postavou dle průzkumu roste se zvyšujícím se vzděláním respondentů, například vysokoškoláků je zcela nespokojeno přibližně 6 % oproti zhruba 15 % lidí se základním vzděláním.

VIDEO: Už budu! Za erotickým masérem chodí zadané ženy. Je to nevěra?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: pdc, ub, Jedlička, Železný

Nejméně oblíbená partie je břicho

Co se týče jednotlivých částí těla, nejvíce lidí je spokojeno se svým obličejem, a to kolem 24 %. Muži uvedli hlavně nohy a obličej, zatímco ženy kromě obličeje také prsa a nohy. Nejméně oblíbenou částí těla je pak zcela jednoznačně břicho. A možná překvapivě jsou s břichem méně spokojeni muži (66 %) oproti ženám (59 %).

Ohledně intimních oblastí panuje u Čechů a Češek většinou spokojenost a výsledky jsou téměř srovnatelné u obou pohlaví. Zcela nebo spíše spokojeno je se vzhledem penisu 83 % mužů a téměř 88 % žen se vzhledem vaginy. Horší je to s poprsím, s nímž je zhruba 29 % dam spíše nebo zcela nespokojeno.

Ženy jsou se sexem spokojenější

V případě sexu je většina lidí celkem spokojená (zhruba 63 %), přičemž míra spokojenosti roste s nižším věkem, a naopak klesá u lidí nad 50 let. V intimním životě jsou šťastnější ženy (24 %) oproti mužům (19 %).

Rozhodně neplatí, že pokud jste spokojená se svým tělem, tak to samé platí o vašem sexuálním životě. Asi 20 % lidí, kteří jsou zcela spokojeni s postavou, je zcela nespokojeno se svým milostným životem. A platí to i naopak. Můžete mít život plný skvělého sexu, přestože nemáte své partie ráda.

„Co se týče nahoty, čtyřem pětinám lidí je zcela nebo spíše komfortní být při sexu nazí. Výraznější rozdíl ale vidíme, pokud srovnáme odpovědi mužů a žen. Ženy se nahé při sexu cítí komfortně daleko méně než muži, a to konkrétně v poměru 89 procent mužů versus 71 procent žen,“ říká Adam Durčák.

Sebejistota v milostném životě roste s věkem i se vzděláním

V sexu si více než dvě třetiny lidí zcela nebo spíše věří a není žádným překvapením, že sebejistota v této oblasti roste víceméně s věkem. To je dáno hlavně zkušenostmi a nadhledem, kdy se v pozdějším věku nezabýváme tolik malichernostmi. Zcela nebo spíše si věří jen asi 57 % mladých do 25 let, zatímco u lidí v nejstarší kategorii 56 až 65 let činí tento podíl kolem 64 %. Nejvíce si zcela nebo spíše věří lidé od 36 do 45 let (přibližně 71 %).

Zajímavé je, že sebejistota roste také se vzděláním. Zatímco zcela nebo spíše si v sexu věří asi 55 % lidí se základním vzděláním, u vysokoškolsky vzdělaných je to zhruba 71 %. Z hlediska pohlaví je sebejistota v sexu víceméně vyrovnaná, muži a ženy se v tomto ohledu výrazněji neliší.

Autor: Štěpánka Bínová