Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Historie erotických pomůcek: Dildo z chleba proti hysterii či využití včel při sexu

  • Dějiny erotických pomůcek
    4. listopadu 2023 | 06:00

    Právě dnes, 4. listopadu, se slaví Mezinárodní den erotických pomůcek. Dějiny erotiky ale sahají až do pravěku a jsou plné zajímavých i bizarních momentů. Chcete vědět, ze které části těl domácích zvířat se kdysi vyráběly erekční kroužky? A jak se mohl erotickou pomůckou stát parní stroj? 

    V současnosti jsou erotické pomůcky doslova bestsellerem – lidé je kupují po celém světě a zájem stále roste. Jasně to ilustrují čísla: v tomto roce je hodnota světového trhu s erotickými pomůckami odhadována na 35,2 miliardy amerických dolarů. Když se bude trh vyvíjet podle předpovědí, v roce 2030 by měla jeho hodnota dosáhnout téměř 81 miliard dolarů. A jak jsou na tom ve vztahu k erotickým pomůckám Češi? Podle tuzemského průzkumu je při sexu i masturbaci používá 33 % žen a 24 % mužů.

    V čem se liší, a v čem naopak se podobají dnešní sexuální hračky těm historickým? „Podobnost najdeme především v základní funkci – ať už se jedná o historickou nebo moderní hračku, jejím hlavním účelem je poskytnout sexuální potěšení. Společným rysem je také variabilita – současné i minulé pomůcky jsou v mnoha tvarech a velikostech, aby vyhovovaly různým uživatelům. Lidé také vždy hledali způsoby, jak pomůcky inovovat a vylepšovat. Uživatelé jsou stále náročnější na kvalitu zpracování a materiálů i na design. Dnešní pomůcky umožňují například propojení s mobilními aplikacemi, vzdálené ovládání, počítání spálených kalorií… I když se takto vylepšené hračky zdají lákavé, více než 80 % zákazníků je pořád konzervativních a technologické vychytávky nepreferuje,“ vysvětluje Michal Večeřa, zástupce českého on-line sexshopu YOO.cz.

  • Erotika z pravěku

    Za vůbec nejstarší erotické umění, které bylo doposud objeveno, je většinou považována soška nahé ženy nazvaná Venuše z Hohle Fels. V roce 2009 byla nalezena v Německu, pochází pravděpodobně z období 40 000 let př. n. l. a je vyřezaná z mamutí slonoviny. Podle archeologů byla baculka s kyprým poprsím nejen zobrazením pravěké ženské sexuality, ale také symbolem plodnosti. Stejně jako nám Čechům známější Věstonická Venuše, která je však o pár tisíc let mladší kolegyní té německé. Její původ se datuje do období 29 000–25 000 let př. n. l. Zároveň je ale nejstarší známou keramickou soškou na světě. Její objev vyvrátil dosavadní domněnku, že keramika nebyla v době paleolitu ještě známa. Z období zhruba 28 000 let př. n. l. pochází nejstarší známý předmět, který sloužil jako umělý penis. První dildo na světě objevené v německé jeskyni je vyrobeno z leštěného vápence a měří 20 cm.

  • Abych ti nechyběl!

    Autor: istock.com

    Antika byla obdobím válek, což často znamenalo dlouhé odloučení zamilovaných párů. Aby prý vojáci odcházející do boje pomohli svým milým vydržet bez intimností (a údajně se tak vyhnout hysterii), věnovali jim takzvaný olisbos (záznamy z období okolo 500 let př. n. l.). To bylo dildo nejčastěji vyrobené ze dřeva a kůže, nicméně jsou k nalezení i záznamy o dildech z méně obvyklého materiálu – chleba! Antičtí lidé si však pro své sexuální dovádění oblíbili také jiné potraviny. Například Aristoteles zmiňuje ve svých spisech z období 4. století př. n. l. olivový olej jako sexuální lubrikant. Velké olejové vany byly také nalezeny ve vykopávkách starověkých nevěstinců.

  • Rozkoš mezi pyramidami

    Autor: istock.com

    I když se pravděpodobně jedná o mýtus, je zajímavý: o egyptské vládkyni Kleopatře se vypráví zvěsti, že vynalezla první vibrátor. V době jejího života (69 –30 př. n. l.) samozřejmě lidé neznali elektřinu, jak tedy měl být poháněn? Praví se, že půvabná panovnice použila vydlabanou tykev úzkého tvaru, do které zavřela hejno rozzuřených včel. Sexualita starých Egypťanů byla podle zachovaných pramenů celkově velmi otevřená. Ve společnosti byly všeobecně přijímány homosexualita a prostituce a nástěnné malby ukazují také výjevy skupinového sexu. Obyvatelé starověkého Egypta však byli neobvykle čistotní – někteří až do té míry, že si holili každý chloupek na těle, samozřejmě včetně intimních partií.   

  • Orient bizarní i praktický

    Indickou knihu Kámasútra od indického mudrce Vátsjájany, který žil mezi 4. a 6. stoletím n. l., zná většina z nás jako průvodce polohami při milování. Tušili jste ale, že obsahuje i celou řadu jiných zajímavých – nebo spíš šokujících – návodů? Hned několik se jich věnuje různým metodám zvětšení penisu a jednou z těch nejbizarnějších je rada třít si úd vosími žihadly! Celý orientální svět byl vždy sexualitou doslova prosycený. Už ve 12. století n. l. se v Číně používaly erekční kroužky pro dosažení větší tloušťky penisu a delší výdrže. Kromě tradičních materiálů, jako jsou slonovina nebo nefrit, se vyráběly dokonce i z kozích očních víček. Zhruba z tohoto období pocházejí také první zmínky o pomůcce identické s dnešními Venušinými kuličkami. Ovšem s tím rozdílem, že původně byly určeny mužům. Ti si je zasouvali do konečníku, kde stimulovaly hráz a prostatu, čímž zvyšovaly rozkoš z milování.

  • Dames de voyage

    Autor: istock.com

    Představte si, že jste námořníkem v 17. nebo 18. století plavícím se z Evropy do Indie – a na lodi tak strávíte klidně i půl roku. Co to musí udělat s vaší sexualitou? Jistě nic příjemného, ale jak se říká, nouze naučila Dalibora housti. A námořníci se naučili vyrábět dames de voyage, jak se jim říkalo ve francouzštině – ale jiné národnosti je nazývaly po svém. Šlo o figuríny v životní velikosti, většinou hadrové, které měly samozřejmě v rozkroku otvor, a vyprahlým mořeplavcům tak nahrazovaly milenky.

  • Začátek mechanické éry

    V roce 1869 se v USA objevil první vibrátor na parní pohon nazvaný Manipulator. Parní motor tohoto monstrózního zařízení se skrýval v samostatné místnosti, zatímco pohybující se dildo vykukovalo otvorem ve stěně ve vedlejším pokoji. Někdy po roce 1880 vytvořil anglický lékař J. M. Granville první elektromechanický vibrátor a otevřel tím historickou kapitolu trvající dodnes – využití elektřiny pro pohon erotických pomůcek. Původně však jeho přístroj sloužil jako prostředek uvolnění mužských svalů. Viktoriánské období ale bylo značně prudérní a ženy mohly dělat jen málo věcí mimo role cudné hospodyně. Často ani nefungoval sex v dohodnutých manželstvích, což samozřejmě vedlo k frustraci. A právě u žen takto otrávených Granville úspěšně používal svou technologii pro terapeutickou masáž klitorisu prezentovanou jako léčba hysterie. První osobní elektrický vibrátor pak byl patentován v USA roce 1902 firmou Hamilton Beach. Připomínal tvarem dnešní masážní hlavice a vlastně šlo o jednu z prvních domácích pomůcek na elektřinu.

  • První sexshop

    Autor: istock.com

    Když v roce 1964 v tehdejším NSR letecká akrobatka Beate Uhse otevřela vůbec první sexshop na světě, nastartovala tím boom pokračující dodnes. Na začátku se výrobci novodobých erotických pomůcek snažili, aby produkty co nejvíce napodobovaly vzhled lidských genitálií, a tak se na dildech rýsovaly naběhlé žíly. S profesionalizací celého odvětví začal být kladen důraz na kvalitu. V posledních deseti až dvaceti letech jsou levné plasty vytlačovány kvalitním lékařským silikonem, kovem nebo sklem. Velkou oblibu si získávají materiály věrně imitující lidskou kůži. Designu dnes vládne elegance a minimalismus.

  • Ovládání mobilem

    Zlom v novodobé historii sexy hraček přináší období okolo roku 2010 a souvisí s dramatickým rozvojem chytrých telefonů. Některé produkty je možné přes bluetooth nebo wi-fi propojit s aplikací ve smartphonu, takže je může ovládat partner z jakéhokoliv místa na světě. Jiné dokážou třeba počítat sexem spálené kalorie nebo vrnět do rytmu oblíbené muziky. Ještě dál jdou hračky, jejichž vibrace nebo přirážení lze synchronizovat se scénou v erotickém videu. Že konečně padají tabu spojená s ženskou sexualitou, dokazuje stále se rozrůstající kategorie stimulátorů klitorisu – nejen vibrují, ale také sají nebo napodobují škádlení jazykem.

  • Vstup AI na scénu

    Autor: istock.com

    Rozmach umělé inteligence (AI) samozřejmě neminul ani erotický segment. Nejvíce je vidět – a také bude v budoucnosti – v oblasti silikonových panen. Ty totiž nepředstavují pouze jednu část lidského těla, ale celou osobu. Přirozeně se proto nabízí, aby vedle dokonalého povrchu připomínajícího lidskou kůži, životní velikosti i váhy a realistického obličeje také dokázaly se svým majitelem konverzovat. To už je dnes možné díky AI, respektive díky hlasovému modulu napojenému na některý velký jazykový model, jako je ChatGPT. Některé panny tak už rozpoznají hlas, odpovídají na otázky, reagují na dotek a učí se z interakcí. Jakmile bude možné do modelu vložit rozsáhlá data o tom, co má člověk rád, kde byl, jaká témata ho zajímají, bude interakce s takovým protějškem už pro spoustu lidí dostatečnou alternativou partnerského vztahu.

  • Ani jste nevěděli, že vás to bere…

    Autor: istock.com

    AI ovlivňuje také směřování pornografie. Dokáže generovat obrazový materiál, díky kterému desetitisíce uživatelů alespoň na obrazovce realizují své fantazie. Lze tak vytvářet obrovské množství erotického obsahu, který maximálně cílí na vzrušení – nehledě na to, zda je taková věc vůbec možná. A protože fantazii se meze nekladou, jdou tyto obrázky do extrémů: úzké pasy a gigantická ňadra (či jejich libovolný počet) jsou jen začátkem. Pravděpodobně za pár let dokáže počítač ukázat takový obsah, o kterém uživatel ani nevěděl, že ho může vzrušovat. Návrat zpět do běžných intimních vztahů může být pro lidi, kteří takovému obsahu propadnou, obtížný, ne-li nemožný. Počátky tohoto trendu jsou vidět již nyní a nejedna iniciativa jako NoFap či NePornu upozorňuje na tato úskalí.

    Velký výběr erotických pomůcek za výhodné ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Martina Miláčková
Diskuse ke článku
.