Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Co je to technosexualita a jaká má úskalí? Budete překvapeni!

  • 27. srpna 2023 | 06:00

    A máme tu další termín, který se objevuje ve spojitosti se sexualitou. Je to jen další pojem, který popisuje člověka s jistou zálibou či libůstkou. Aby to nebylo jednoduché, má ještě dokonce dvě různá vysvětlení a každé znamená trochu něco jiného.

    Technosexuál je pojem, se kterým jste se možná už setkala. Nemá to nic co do činění s oblíbeným stylem hudby. Pojďme se tedy podívat, jak se technosexuál pozná a co je pro něj typické.

  • Technosexuál 1

    Autor: iStock

    Ten první výklad je odvozen od spojení slov "techno" a "metrosexuál". Jde tedy o člověka, který miluje styl, dbá o sebe, má se rád a rád oslňuje společnost. V případě technosexuála je tu tedy ta skutečnost, že miluje všechny nejnovější technické vymoženosti od telefonů přes počítače a tablety až k dalším perlám techniky. Zdroje tvrdí, že to je takový víc sexy název pro šprta. Toho kluka, který se svými kumpány místo holek ve škole řešil úlohy, hrál videohry a sestavoval nové vynálezy. A v dospělosti si díky svým technickým znalostem vydělal obrovský balík.

  • Technosexuál 2

    Autor: iStock

    Tento druh technosexuála vznikl spojením slov "techno" a "sexuál", a vyjadřuje to tedy sexuální zaměření člověka. Jedná se o někoho, kdo je fyzicky vzrušován stroji, miluje roboty. Lidé jako takoví ho intimně nezajímají. Technosexualita je druh fetiše pro technologie – člověka technologie nejen přitahují, ale je jimi i sexuálně vzrušován. Dokonce se i vyjadřuje sexuálním způsobem prostřednictvím technologií. Technosexuál také mnohdy používá technologie za účelem shromažďování sexuálních informací, vyjádření sexuálních potřeb, prožívání sexuálních potěšení nebo zkoumání sexuálních fantazií.

    VIDEO: Už budu! Sexuální deviace není parafilie. Proč?

    Video se připravuje ...
    Už budu! Sexuální deviace není parafilie. Proč? • VIDEO: pdc, ub, Jedlička, Marek, Chebotareva

     

  • Jak to funguje?

    Autor: iStock

    Pro technosexuála není běžný vztah s člověkem dostačující. Třeba ho přitahují přístroje, a tím pádem není ani ochoten navazovat jiné vztahy. Mnoho technosexuálů také využívá virtuální realitu. V ní si stvoří svého avatara a jeho prostřednictvím prožívají sex. Někoho může vzrušovat pouze on-line vztah, a to zcela bez toho, aby se s dotyčným vídal osobně. Několik studií zjistilo, že existují lidé, kteří mají sexuální fantazie o svých hlasem aktivovaných asistentkách, jako jsou Siri a Alexa.

  • Skutečnost

    Technosexualita je legitimní forma sexuality, a to stejně jako asexualita, pansexualita nebo jakákoliv jiná sexualita. Na světě se k této formě sexuality hlásí mnoho lidí. Jak jsme si řekli už výše, má mnoho podob. Moderní doba a stále nové a nové technické vychytávky, které se stávají součástí našeho života, logicky vnořují techniku hlouběji do našich životů, a počet technosexuálů se tak  stále zvyšuje. Vztahy mezi lidmi dokážou být pořádně komplikované, se strojem je to o poznání lehčí, a to je pravděpodobně také jeden z důvodů, kvůli kterým se u lidí tento druh sexuality vyvíjí stále častěji.

Diskuse ke článku
.