Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Když myslíte při sexu na někoho jiného: Je to nevěra?

Sexuální fantazie jsou zcela přirozené.
13. října 2023 | 06:00

Prožíváte ve vašich představách intimní chvilku s Bradem Pittem nebo kolegou z práce a cítíte se pak kvůli partnerovi provinile? Podle odborníků nejde o nic ojedinělého. Podle jejich průzkumu až 49 % zadaných lidí často fantazíruje o někom jiném, zatímco má sex se svým protějškem. Proč se to děje?

Současný vztah vám nevyhovuje

Podle vědecké studie publikované v časopise Archives of Sexual Behavior jsou nejčastějšími důvody nespokojenost s aktuálním vztahem. Jednoduše se v něm nudíte nebo vám nějakým způsobem nevyhovuje a pak přirozeně toužíte po novém nebo vzrušujícím zážitku. O nevěru podle odborníků sice nejde, ale měla byste se nad tím rozhodně zamyslet.

„Je potřeba se zeptat sebe sama: Využívám tyhle fantazie jako jednoduchou metodu neškodného požitku? Nebo je to ve skutečnosti cesta, jak unikat ze svého nudného milostného života?“ vysvětluje koučka Jana Hocking a dodává: „Pokud vás někdo cizí, mimo váš vztah, přivádí do varu a vy si prostě chcete jen chvíli užívat ve světě představ, tak si nic nevyčítejte. Patří to ke zdravé sexualitě a ta je i odrazem spokojenosti se vztahem. Ale jestli už jste nějakou dobu ve svém vztahu nešťastní a bez představy někoho jiného máte trable vyvrcholit… Pak je možná správný čas se nad stavem svého vztahu zamyslet.“

Video: Menstruace není tabu!

Video se připravuje ...
 • VIDEO: pdc, ub, Marek, Chebotareva

Stres a nízké libido

Někdy se tak ale děje i v případě, že svého partnera milujete a za nic na světě byste ho nevyměnila. Na vině pak může být stres, který ovlivňuje vaše libido, a vy si potřebujete pomoct fantazií. „Zjištění, že polovina lidí při sexu utíká do světa představ, hezky ukazuje, že mít různé erotické fantazie opravdu není nic neobvyklého. Ale úsměvným podnětem k zamyšlení by mohlo být to, co uvedlo 61 % respondentů: že mají někdy sex jen proto, že to po nich chce partner. V takových situacích asi není moc divu, že myšlenky zabloudí jinam,” vysvětluje Michal Večeřa z českého on-line sexshopu YOO.cz.

Promluvte si o svých touhách

Podle většiny odborníků je základem pro řešení problémů v intimním vztahu vzájemná komunikace. Jak však ukazuje jiný průzkum, tentokrát mezi Čechy, jednoduše si promluvit je pro mnoho lidí problém. Většina žen (42,5 %) i mužů (47,3 %) uvedla, že jen zřídka sdělují své lásce zpětnou vazbu o tom, co by příště v sexu potřebovali jinak. To může snadno vést k problémům se vzájemným porozuměním. Například podle psycholožky a spisovatelky Esther Perel je sex jazykem lásky. „Pokud se nemůžeme otevřeně a upřímně bavit o svých intimních potřebách, jak můžeme očekávat, že se budeme moct otevřeně a upřímně bavit o čemkoliv jiném?" vysvětluje.  

Autor: Štěpánka Bínová