Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

ADHD nás nutí k rizikovému sexuálnímu chování. Jak se to projevuje?

  • 18. července 2023 | 06:00

    Existují různé poruchy, se kterými se během života musíme srovnávat, a každá působí jinak. Některé zasahují motoriku, jiné psychiku či schopnosti se s čímkoliv vypořádat, a některé mají dokonce vliv na naše sexuální chování. ADHD, tedy porucha pozornosti s hyperaktivitou, je jednou z nich.

    ADHD je obecně spojována spíše s dětmi, zejména chlapci. Přesto v posledních letech zaznamenávají lékaři její výrazný nárůst v dospělé populaci, a to především u žen: mezi lety 2020 a 2022 se počet žen s ADHD téměř zdvojnásobil. Porucha se u nich místo hyperaktivity častěji projevuje depresemi, úzkostí, ale i rizikovým sexuálním životem a horšími partnerskými vztahy.

  • Diagnóza v dospělosti

    Autor: iStock

    Přestože se pojem ADHD nejčastěji spojuje s dětmi a dospívajícími, s tímto neurologickým syndromem se potýkají i dospělí. Až 60 % dětských pacientů si poruchu pozornosti s hyperaktivitou přenese i do dospělosti, čím dál více pacientů je však diagnostikováno právě až v dospělém věku. Podle nového výzkumu agentury Epic Research se počet dospělých s diagnózou ADHD od roku 2010 ztrojnásobil. A zatímco v dětském věku bývá porucha častěji diagnostikována u chlapců, mezi dospělými pacienty strmě narostlo u žen. Dle zmíněné studie se mezi lety 2020 a 2022 počty žen s potvrzenou ADHD ve věkové skupině 23 až 49 let téměř zdvojnásobily.

    VIDEO: Gábi se nebojí zeptat: Je možné zvýšit chuť na sex?

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Je možné zvýšit chuť na sex • VIDEO: Adam Balažovič

  • Jak působí na sexuální chování?

    Autor: iStock

    Odborníci si zároveň všímají, že ženy s ADHD mnohdy oproti mužům s touto poruchou vykazují odlišné symptomy. Hyperaktivita je u nich obvykle nahrazena uzavíráním se do sebe, depresemi a úzkostmi, ve zvýšené míře se rovněž objevuje rizikovější sexuální chování. Podle letošní studie uveřejněné v odborném časopise International Journal of Environmental Research and Public Health ženy s ADHD začínají být sexuálně aktivní v mladším věku, méně často používají antikoncepci, mají více sexuálních partnerů a častěji se dopouštějí nevěry.

    „Sexuální aktivity mohou pro lidi s ADHD sloužit jako kompenzační mechanismy, které jim pomáhají zvládat stres, odbourávat napětí a zvládat své emoce. Výsledky studie rovněž naznačují, že se muži i ženy s ADHD více zajímají o dobrodružnější a rizikovější sexuální praktiky. Ze všech kategorií respondentů přitom tyto praktiky nejčastěji reálně vyzkoušely a provozovaly ženy s ADHD,“ komentuje výsledky studie Adam Durčák ze společnosti Ruzovyslon.cz.

    Loňský on-line průzkum, jehož výsledky uveřejnila odborná platforma Frontiers in Psychiatry, zase u žen s ADHD zpozoroval souvislost mezi příznaky emoční dysregulace, impulzivitou a projevy opozičního vzdoru na jedné straně a hypersexuálním chováním, rizikovým sexuálním chováním a sexuálními dysfunkcemi na straně druhé.

    VIDEO: Gábi se nebojí zeptat: Jak řešit rozdíl v sexuálních potřebách mezi partnery?

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Jak řešit rozdíl mezi sexuální potřebou mezi partnery • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Jak působí na vztahy?

    Autor: iStock

    Další studie pak poukazují na to, že lidé s ADHD obecně mívají častěji problémy i v partnerském životě: vykazují například nižší spokojenost se svým vztahem, romantické vztahy jsou u nich méně kvalitní i stabilní a objevuje se vyšší frekvence rozvodů. „Na kvalitě partnerského vztahu se může projevovat právě nesoulad v sexualitě člověka s ADHD a sexualitě jeho ‚zdravého‘ partnera, ať už jde o neochotu zkoušet různé sexuální praktiky nebo o nerovnováhu v libidu. U lidí s ADHD se přitom ne vždy nutně jedná o libido zvýšené, například vlivem medikace se naopak lidé mohou potýkat se sníženou sexuální touhou,“ upozorňuje Adam Durčák.

Diskuse ke článku
.