Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Brečíte po orgasmu? Víme, co to znamená a kdy je čas to řešit

  • 22. června 2023 | 06:00

    Ne každá z nás cítí těsně po sexu jen slast a uvolnění. Některé ženy zažívají spíš smutek, prázdnotu, úzkost a pláč!

    Když se tak stane výjimečně, netřeba se znepokojovat, pokud ale nepříjemné stavy jasně válcují ty libé, je třeba jednat. Jinak můžete postupem času na postelové hrátky úplně zanevřít.

  • ŠŤASTNÉ SLZY?

    Na náladu, která se projeví bezprostředně po milostném aktu, má pochopitelně vliv víc faktorů. Rozhodně ne jen sex samotný. „Působí na nás fáze vztahu – například zamilovanost – prostředí, situace, aktuální nálada, stejně tak i dlouhodobý psychický stav,“ vysvětluje sexkoučka Julie Gaia Poupětová. Kartami ale obrazně můžou zamíchat i hormony během menstruačního cyklu, v těhotenství či menopauze. Důležitou roli sehrává i stres nebo únava. A v neposlední řadě i dlouhodobě užívané léky.

    Jak jsme každá jiná a originální, stejně tak můžeme rozdílně a na milion způsobů prožívat první sekundy a minuty po vrcholu sblížení. Jedna se doslova vznáší díky pocitům spojení a splynutí, a to bez ohledu na to, zda prožila orgasmus, nebo ne, druhá zažívá maximální euforii, zatímco třetí vnímá pouze prázdnotu. „Pokud se objeví pláč, nemusí vždy signalizovat, že je něco špatně. Někdy je to jen důsledek silného emočního prožitku při spojení s protějškem. Může to být takzvaně šťastný pláč. Na druhou stranu, častý pláč po orgasmu či po sexu může rozhodně být signálem, že je dobré ve svém životě něco změnit,“ upozorňuje sexkoučka.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Musí se ženy učit mít rády penis • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • PO ORGASMU JSME CITLIVÉ

    Slzy můžou vytrysknout třeba i kvůli pocitu ostré nebo tupé bolesti v průběhu nebo po styku. V tom případě se co nejdříve objednejte ke svému gynekologovi. „Jestliže se společně s pláčem objeví také silné pocity bezmoci, frustrace, beznaděje či využití, je takzvaně pět minut po dvanácté a situaci je třeba řešit ideálně u terapeuta nebo psychologa,“ říká Julie Gaia Poupětová. Určitě mějte na paměti, že první chvíle po sexu jste vždycky extrémně citlivá až přecitlivělá. Zvlášť po orgasmu. V takových okamžicích nemluvte o ničem negativním, nechte to na později, až ona momentální přecitlivělost pomine a partner vaše slova lépe přijme. Po každém intimním prožitku si naopak vzájemně řekněte aspoň tři hezké věci, které jste právě prožili nebo se vám líbily. „Váš protějšek tak bude příště lépe vědět, jak vás naladit k podobnému zážitku,“ dodává sexkoučka.

    Podívejte se na video o ženské sexualitě:

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Se sexexpertkou o ženské sexualitě a schopnosti dosáhnout orgasmu • VIDEO: Videohub

  • MÁ TO SPECIÁLNÍ POJMENOVÁNÍ

    Stav, kdy po sólo či partnerských sexuálních aktivitách přijdou pocity silného smutku, úzkosti či negativní emoční přecitlivělosti, se nazývá postkoitální dysforie. V určité části života se s postkoitální dysforií občas setká 41 % mužů a 33 % žen. Pokud se situace pravidelně opakuje, je třeba zvážit pomoc odborníka, terapeuta či lékaře.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Julie Poupětová radí jak být skvělou milenkou • VIDEO: Majka Dvořáková

  • MŮŽETE MÍT PROBLÉM, KDYŽ…

    Na to, jak sex v dospělosti prožíváte, jak se k němu stavíte, může mít vliv i to, že jste vyrůstala v příliš prudérní rodině, kde nahota a věci kolem intimních záležitostí byly naprostým tabu, nebo v domácnosti byla nejdůležitější víra, případně jste zažila znásilnění. Zpozorněte a věc neváhejte řešit, když:

    Nemasturbujete a jen pouhé pomyšlení na tuhle přirozenou věc vás znechucuje.

    Nedokážete o sexu a svých potřebách s nikým mluvit, stydíte se. Sex si jenom odbudete, nic příjemného při aktu nezažíváte.

    Máte trable s dosažením orgasmu.

    Necítíte se dobře ve společnosti někoho, kdo o sexu mluví, nedělá vám dobře sledovat s kýmkoli milostnou scénu ve filmu. Je to pro vás příliš trapný moment.

    Nesnesete pohled na svoje nahé tělo.

    Když se schyluje k sexu, jste v křeči, svírá vás úzkost.

  • SEX NENÍ JEN O POCITECH

    Během splynutí těl i duší se v člověku odehraje spousta procesů, o kterých nemusíte mít tušení. Kromě známého uvolnění hormonů štěstí, ke kterým patří oxytocin a dopamin, se spustí i…

    ČERVENÁNÍ – během styku se rozšiřují cévy, což může mít za následek zrudnutí různých částí těla. Zrovna tak dochází ke zduření pohlavních orgánů a zvýšené sekreci v těchto místech, což náramně usnadňuje a zintenzivňuje milování.

    CITLIVOST – protože se doteky, líbáním a objetím rozproudí krev v těle, bradavky, uši, krk a další erotogenní zóny jsou vmžiku o dost citlivější.

    SPALOVÁNÍ – žhavý sex, kterému se věnujete naplno, pomůže se spalováním kalorií. Půlhodinové hrátky se vyrovnají třiceti minutám svižné chůze.

    VYŠŠÍ TEPOVKA – stejně jako když si dáte do těla cvičením, tak i při prožívaném milování stoupá tepová frekvence, logicky je na vrcholu během orgasmu.

    Tento článek a mnoho dalších zajímavých témat najdete v tištěném Blesku pro ženy, který vychází každé pondělí. Nebo si ho můžete zakoupit v našem iKiosku zde >>>

Autor: Kateřina Pokorná
Diskuse ke článku
.