Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kamarád taky rád, ale nezlomí vám nakonec takový vztah srdce? Sexkoučka poradí, jak tomu předejít

  • 31. ledna 2023 | 06:00

    Nejste ani pár a vlastně ani přátelé. Užíváte si společné chvilky, sex, ale bez závazků. Je to ale dobrý nápad?

    "Vždycky jsem ve vztazích razila heslo: Buď všechno, nebo nic. Dlouho se mi ale nedařilo najít fajn parťáka do života a já nechtěla být pořád sama. V té době jsem se seznámila s Davidem. Oba jsme byli na stejné vlně, skvěle jsme si rozuměli a fungovala mezi námi fyzická přitažlivost. Jenže byl ženatý a na rovinu mi řekl, že od manželky a dětí odejít nehodlá. Přesto jsem kývla na to, že se budeme občas vídat a spát spolu. Já se samozřejmě hodně zamilovala. Táhlo se to i s pauzami tři roky. Byly plné vášně, ale i bolesti a výčitek. Zpětně to hodnotím, že mi takový vztah víc vzal, než dal,“ popisuje svou zkušenost Hanka (34).

  • ZNOVU DO STEJNÉ ŘEKY

    „Nechtěla jsem to samé už zažívat znovu, jenže mi to stále s nikým nevycházelo. Před několika měsíci jsem potkala fajn kluka, který by se ke mně skvěle hodil. Bohužel má o životě jiné představy. Zatímco já bych chtěla už s někým plánovat budoucnost, on si chce ještě spíš užívat. Myslela jsem si, že když se neuvidíme, kouzlo vyprchá. Ale ne, jiskří to mezi námi pořád. Píšeme si, dokonce si posíláme erotické zprávy a plánujeme rande. Myslím si, že chce jenom kamarádství s bonusem. A já teď nevím, co dál. Ráda bych si to také s ním užívala bez závazků, ale bojím se, že z toho opět budu odcházet tak akorát se zlomeným srdcem,“ pokračuje Hanka.

    Video se připravuje ...
    Valentýn nadivoko! Odvažte se a kupte něco sexy • VIDEO: Adam Balažovič

  • FUNGOVAT TO MŮŽE, ALE…

    Jít byste do toho neměla, pokud jste do něho už zamilovaná nebo s ním chcete vztah. „Kamarádství s výhodami určitě není vhodné pro každého. Některé mé singl klientky se pokoušejí v takových vztazích zorientovat, najít samy sebe a zjišťují, zda to tak opravdu chtějí. Na sezení proto probíráme jejich emoční dovednosti, zda umějí komunikovat své potřeby i hranice a jak dobře dokážou oddělit biochemii a sexuální požitek od romantické části vztahu. To vše jsou dovednosti nezbytné pro přátelství s výhodami. Pokud už k někomu cítíte jistý druh zamilovanosti, určitě není dobré přistoupit na vztah typu přátelství s výhodami jen proto, že vám nic jiného nezbývá. Dlouhodobě to nebude fungovat, protože budete chtít něco, co vám druhá strana neměla v úmyslu dát. Rozmyslete si, s kým do toho půjdete. Ideální partneři jsou takoví, kteří vás přitahují fyzicky, ale ne emočně. Tyto typy vztahů zároveň vyžadují otevřenost a upřímnost, takže nezapomínejte, že je to především přátelství. A až pak s výhodami,“ radí sexkoučka Julie Gaia Poupětová.

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Jak uspokojit rukou muže lépe než to dovede on sám • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • NEŽ DO TOHO PŮJDETE

    Takové přátelství může mít různé podoby a je dobré si hned stanovit pravidla. „Předpokládat, že vaše očekávání jsou hned od začátku shodná, aniž byste si o nich cokoli řekli, je chyba. Spousta lidí po celém světě pak pravidelně zjišťuje, že to nefunguje. Vyjasněte si očekávání raději hned na začátku. Má smysl probrat, kdo by o vašem ‚bližším‘ vztahu měl vědět a kdo ne. A také, kde jsou hranice, třeba jestli erotická část vašeho přátelství začíná a končí společným časem stráveným za zavřenými dveřmi v soukromí nebo zda je v pořádku, že si budete během dne psát erotické textovky. Zároveň počítejte s tím, že ne vše se vám podaří nastavit hned na začátku. Je zcela přirozené přenastavovat pravidla vzájemnou komunikací na základě zkušenosti a průběžně takový vztah upravovat v reakci na nové potřeby,“ říká sexkoučka.

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Co je to vaginální fitness a jak mít díky němu orgasmus • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • JAK SI TO UDRŽET?

    Takový „vztah“ je ale velmi křehký a co vám na začátku bylo příjemné, nemusí platit trvale. „Pokud chcete udržet přátelství s benefity funkční, soustřeďte se víc na přátelskou část vztahu. Vyhněte se společnému randění ve dvou a spíše se potkávejte v rámci skupiny přátel. Nežárlete. Uvědomte si, že vy i ten druhý máte právo randit s dalšími lidmi a hledat ‚ten pravý vztah‘ jinde. Neočekávejte květiny na narozeniny a valentýnská srdíčka na svátek zamilovaných. A dobře si rozmyslete, zda spolu strávíte jen večer a pak odejdete, nebo zda přespíte do rána, a prožijete spolu i ranní milování. Pro někoho je hranice přespání opravdu hranicí vážného vztahu. Je dobré se ptát, co kdo jak myslí před tím, než se do toho pustíte,“ radí odbornice.

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Masáž penisu v praxi a jak na to • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • KDYŽ SE ZAMILUJETE...

    Není vyloučeno, že některá přátelství s benefity se mohou překlopit v plnohodnotný vztah se vším všudy. „To se ale děje spíš tam, kde se znáte z dřívějška, ale dlouho jste nebyli v kontaktu. Pak je šance na zamilování větší, protože po letech, kdy jste se neviděli, potkáváte v podstatě jiného člověka, a ta novost společně s blízkostí a důvěrou z minulosti může odstartovat zajímavý druh zamilovanosti. Tam, kde se ale dlouhodobě potkáváte na denní bázi, třeba v práci nebo v rámci společných koníčků, bývá přátelství s benefity spíš příjemným zpestřením. Jak doslova řekla jedna moje klientka: ‚Na sex je skvělý, ale doma bych ho mít nechtěla.‘ I takhle jednoduchá věta vypovídá o hranicích, které si tato žena stanovila jako pravidla hry, za kterých je ochotná do takového vztahu vstoupit,“ říká Julie Gaia Poupětová.

  • POHLED ODBORNICE – JULIE GAIA POUPĚTOVÁ, sexkoučka

    PO ROZCHODU

    Přátelství s benefity může někdy velmi dobře fungovat partnerům, kteří se po dlouhodobém vztahu rozešli a aktuálně nemají žádného stálého partnera. Pokud ale jeden vnímá vztah jako přátelství s benefity a druhý potajmu očekává, že se obnoví původní vztah, dříve nebo později nenaplněná očekávání vyplavou na povrch a přinese to víc trápení než radosti.

    PROČ TO MÁ CENU?

    Jednou z nesporných výhod, které přátelství s výhodami nabízí, je poznávání a rozvíjení svých vlastních intimních i vztahových potřeb. I tam, kde nejde o romantický vztah, můžete velmi dobře zjišťovat, co byste ve vážném vztahu chtěli a co ne. A pak je tu samozřejmě pocit, že člověk není tak úplně sám, ale zase se nemusí nijak dramaticky vázat, pokud třeba kvůli práci neustále cestuje a nemá kapacity mít stálý vztah a domov na jednom místě. V přátelství s výhodami nebývají vážné životní závazky, a to je pro řadu lidí osvobozující.

    Tento článek a mnoho dalšího zajímavého čtení najdete v novém čísle tištěného Blesku pro ženy, které je právě k dostání v novinových stáncích nebo v našem iKiosku zde >>>

Autor: Štěpánka Bínová
Diskuse ke článku
.