Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pište si sex deníček, budete se divit, co se bude dít!

  • sex deník
    15. ledna 2023 | 06:00

    Už jste někdy přemýšlela o tom, že byste si začala psát deník? Možná máte doma schovaný ten, který jste si začala psát v pubertě, a když si v něm čtete, musíte se smát všem těm problémům, které v ten okamžik trápily vaši pubertální dušičku. V každém případě je to docela dobrá sonda do doby, kdy jste vyrůstala.

    Stejně tak je fajn psát si deník dnes. Pomůže vám to srovnat si myšlenky, sledovat své duševní zdraví, sny, pomáhá to s hubnutím nebo kariérními cíli. Sexuální deník není tak obvyklý, ale dokáže stejně jako ty ostatní pomoct. Ptáte se s čím? Tak se na to pojďme podívat.

  • Pomůže nahlédnout do sexuálního života

    Psaní deníku se dlouho používá jako terapeutická technika, která pomáhá lidem přemýšlet o svých myšlenkách a pocitech. To, že se vypíšete ze svých zážitků, vám pomůže uvést věci do správného kontextu, a tím třeba pochopit veškeré souvislosti. Občas vám může dělat problémy sex nějak zpracovat a sexuální deník vám dává prostor pro vaši interpretaci. Pokud zrovna nemáte sexuálního partnera, můžete psát o zkušenostech z minulosti nebo se soustředit na to, co byste chtěla v budoucnosti. Zaměřit se dá také na masturbaci.

    Podívejte se na video o ženské sexualitě:

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Se sexexpertkou o ženské sexualitě a schopnosti dosáhnout orgasmu • VIDEO: Videohub

  • Pomůže nastavit zrcadlo

    Se sex deníkem můžete prozkoumat, jaké pocity ve vás sex vyvolává a proč ho vlastně provozujete. Mnohdy se totiž stává, že pohnutky, které vedou k sexu, nejsou touha, ale povinnost. Pocit, že kdybychom sex neměly, byly bychom špatnými partnerkami. Sex pak nějak „přetrpíme“ s myšlenkami na něco úplně jiného. Deník vám pomůže zamyslet se nad tím, proč to tak je, jestli jsou nějaké vzorce, které se opakují a vedou k tomu. Kdy jsou ty okamžiky, kdy se vám do milování nechce nebo je to nepříjemné, a kdy je to naopak. Je to způsob, jakým to děláte, nebo jde o období v měsíčním cyklu? Nebo je za tím ještě něco dalšího? Když si to uvědomíte, můžete na tom začít pracovat a uvidíte, že věci se pohnou k lepšímu.

    Když si řekneme, co v sexu chceme, jak bude reagovat muž? Podívejte se:

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Když si řekneme, co v sexu chceme, neodradíme tím muže? • VIDEO: Adam Balažovič

  • Pomůže odhalit touhy

    Mnohdy jsme v sexu trochu stydlivé a nedokážeme vyjádřit, co přesně by se nám v sexu s partnerem líbilo. Tak nějak máme tu myšlenku v hlavě, třeba o tom sníme i erotické sny, ale nedokážeme to vyslovit nebo dobře formulovat. Možná tím, že se z toho vypíšeme, a tím, jak o tom budeme psát, zjistíme, že nás to vzrušuje a že je to jistojistě něco, co bychom chtěly vyzkoušet. Může to být i způsob, jak bychom chtěly, aby k nám přistupoval náš partner v sexu, jak by měl mluvit, jak a na jakou partii by se měl zaměřit. Pěkně si to tím psaním srovnáme v hlavě. 

    Podívejte se na rozhovor o zvýšení sexuálního apetitu:

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Je možné zvýšit chuť na sex • VIDEO: Adam Balažovič

  • Pomůže lépe komunikovat s partnerem

    Komunikace s partnerem o sexu by měla být samozřejmostí stejně tak jako komunikace v jakémkoli jiném ohledu. Komunikace je klíč a bez ní se nikdo nic nedozví. Pokud partnerovi neřeknete, jak se cítíte, co se vám líbí a co ne a co byste ráda vyzkoušela, a máte pocit, že vám bude číst myšlenky, je to marné a nikdy nebudete spokojená. Psaním o těchto věcech se vám o tom bude lépe i hovořit. Slova jednou vyslovená a napsaná v souvislém textu vám pomohou k lepšímu vyjádření. Jakmile si to totiž srovnáte sama pro sebe, je pak mnohem jednodušší to vysvětlit partnerovi. Nebojte se toho, že byste mohla zranit partnerovy city, bude možná překvapený, že jste tak dlouho nic neřekla, ale jistě uvítá, že pro vás sex bude nyní větší zábava a budete ho díky tomu chtít i častěji.

Diskuse ke článku
.