Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sexuální život kvete i v důchodu! Proč se o tom stydí mluvit i doktoři?

4. října 2022 | 06:00

Mluvit o své sexualitě a sexuálním životě není ve společnosti ještě zcela normální. Speciálně pokud se to týká některých věkových skupin. Proč jsme přesvědčeni o tom, že s věkem sex z našich životů vymizí, a proč se stydí bavit se se seniory o sexu i doktoři?

Jste mladí, možná ve středním věku a červenáte se při pomyšlení na to, že by senioři snad mohli mít sex? Nejste sami, podle výzkumů je 17 % mužů a 23 % žen ve věku 40–80 let přesvědčeno, že staří lidé o sex nestojí. Jednou však bude seniorkou nebo seniorem většina z nás. Užívat si svou sexualitu co nejdéle nám podle odborníků pomůže to, když se o ní naučíme otevřeně mluvit – a zbavíme se předsudků ještě předtím, než zestárneme.

Video se připravuje ...
Trable s menopauzou - 3. díl Menopauza a milování • VIDEO: Videohub

Kult mládí ovládl svět

Známe to všichni: do třicítky se v sexu pořád trochu hledáme. Po třetí dekádě života už tak nějak víme, jaké potřeby v sexualitě máme a jak si ji užívat. S přibývajícími lety se však ze sexu postupně stává tabu, protože přestáváme zapadat do obrazu sexuálně aktivního jedince, jak ho vykresluje kult mládí. Že ten je ve společnosti silně rozšířeným fenoménem, dokazují romantické filmy – nejčastěji do milostného děje zasazují mladé páry. Popkulturní počiny oslavující sexualitu lidí zralého věku jsou stále spíš výjimkou, ale ukazují, že se postupně daří tuto oblast „odtajňovat”. Krásným příkladem je seriál Grace and Frankie s úžasnou Jane Fondou. Ta se ve své roli – spolu s kamarádkou – pustí do vývoje vibrátoru pro zralé dámy. Právě humorně a s nadhledem vykreslený život seniorů, které hrají skuteční senioři, ukazuje důležitou věc: sexualita zraje s námi, vyvíjí se a nutně to neznamená, že s věkem vyhasne.

Komunikace je klíč

Hovořit se seniory o otázkách sexuality však není lehké pro většinu společnosti. Dokazuje to i zjištění, že to není snadné ani pro mnohé lékaře. Na to poukázala studie, která analyzovala data o této problematice za celých 30 let. Lékaře k tomu údajně vede především to, že odborná literatura se v kontextu seniorů zaměřuje především na onemocnění a dysfunkce spojené se stárnutím. To vyvolává dojem, že se sexualita s postupujícím věkem zhoršuje a postupně i vytrácí. „O lékařích je obecně známo, že jim není příjemné klást pacientům otázky o jejich sexuálním životě. To platí zejména tehdy, když se osobní charakteristiky pacientů liší od jejich vlastních – například pohlaví, věk nebo sexuální orientace,“ uvádí autoři výzkumu. Zároveň však vysvětlují, že většina seniorů trpících problémy v sexuální oblasti očekává, že se ošetřující lékař zeptá také na tento aspekt jejich zdraví. Lékaři tedy mají ideální možnost ukázat, že mluvit o sexualitě je normální, a potvrdit tak hodnotu intimních potřeb v každém věku.

Po sexu touží, jen není kde

Z výzkumu mezi českou populací vyplývají také konkrétní čísla, která potvrzují, že sexuální aktivita ve stáří není ničím ojedinělým, ale naopak běžným. To jasně potvrzuje zjištění, že 70 % seniorů žijících ve vztahu udržuje pravidelný pohlavní styk se svým protějškem. 54 % všech seniorů si pak alespoň někdy dopřává masturbaci. Dokonce mnoho lidí seniorského věku přiznává fantazie, které se vymykají běžným společenským konvencím, natož představám o konzervativním smýšlení seniorů: 30 % žen a 60 % mužů někdy sní o sexu s neznámým člověkem. Přibližně polovina seniorek i seniorů si navíc myslí, že v pobytových zařízeních pro seniory by měla být povolena prostituce. Mnozí lidé žijící v domovech pro seniory ale řeší to, že už prostě nemají dostatek osobního prostoru.

„V Česku až 58 % klientů pobytových domovů pro seniory zmiňuje, že přechod do této služby ovlivnil sexuální stránku jejich života. Jedním z nejčastějších důvodů je právě pokles soukromí. To vyplynulo například z výzkumů publikovaných v diplomové práci Aleny Grombířové Sexuální život seniorů žijících v sociálních zařízeních. Najde se ale i relativně malé procento těch, kterým přechod do pobytového zařízení naopak přinesl příležitost k seznámení. Existují také velké rozdíly mezi pobytovými zařízeními – některá vnímají sexualitu jako nedílnou součást života a základní lidské právo, jiná chápou naplnění v sexuální oblasti spíš jako nadstavbu. Zažila jsem domovy, kde byl personál schopný zařídit soukromou chvíli i těm, kdo neměli jednolůžkový pokoj. Nebo pozvali na přání klienta striptérku či pracovnici eskortní služby… Zatímco jiné domovy se sexualitou vůbec nepracují,“ vysvětluje sociální pracovnice Petra Hamerníková z neziskové organizace Freya. Ta se jako jediná organizace v ČR věnuje komplexní osvětě v oblasti sexuality a vztahů seniorů a lidí s handicapem.

Pomáhají pomůcky i asistence expertů

Není však výjimkou, když s příchodem stáří lidé zažívají ryze zdravotní problémy, které jim v sexuální oblasti činí potíže. Ženy nejčastěji trápí vaginální suchost a bolestivost, muže především erektilní dysfunkce. „Spolu s nízkým libidem jsou to ty nejznámější překážky a také se senioři u nás nejčastěji ptají na pomůcky, které je pomohou zmírnit. Mezi ně patří především vhodně zvolené lubrikanty, ideálně s pečující složkou na přírodní bázi, a pro muže vakuové pumpy doplněné erekčním kroužkem,” vysvětluje Michal Večeřa z e-shopu pro zdravou sexualitu YOO.cz. Podle aktuálních dat výzkumné společnosti Nielsen Admosphere ale nějakou erotickou pomůcku vlastní pouze 15 % Čechů nad 54 let, přičemž v kategorii 35–54 let je jich více než dvakrát tolik.

Velkou roli však mohou hrát i omezení, která na první pohled se sexem příliš nesouvisí. Patří mezi ně pohybová omezení a obezita, deprese způsobené osamělostí. Také může sexuální touhy ovlivňovat až 75 % léků. „Svou roli v potížích se souloží sehrává u obou pohlaví také psychika. Muži mohou i přes použití léků na erekci zažívat nervozitu způsobenou obavami ze špatného výkonu. U žen zase – i při použití kvalitních lubrikantů – může nedávná bolestivá zkušenost způsobovat problémy s uvolněním,” vysvětluje MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, primář Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Vedle lékařů a terapeutů mohou seniorům v oblasti sexuality významně pomoct školení sexuální asistenti. Jedná se o experty, kteří dokážou například pomoct s výběrem sexuální pomůcky, slovně vysvětlit, jak s pomůckou pracovat, ale také předvést, jak ji používat v kontaktu s tělem nebo s nahotou. V neposlední řadě ale mírní zmíněnou osamělost – řada seniorů si potřebuje o svých intimních trablech především popovídat a získat nezaujatý pohled. Také však mohou hrát důležitou roli v prevenci sexuálního násilí, protože pomáhají s nastavováním správných hranic.

Čemu bychom měli jako společnost věnovat pozornost, aby se z nás jednou stali senioři bez ostychu v oblasti zdravé sexuality? „Naší společnosti by pomohlo, kdyby se sexualita stala nedílnou a běžnou součástí života. Čímž nemyslím, že by měl sex číhat na každém rohu nebo že by každý měl na potkání sdílet své erotické zážitky – naopak, k sexualitě patří hranice a intimita. Komunikace o sexualitě má proudit otevřeně pouze na správných místech. Tedy aby se lidé třeba nebáli vyhledat kvalifikovanou pomoc,” vysvětluje Petra Hamerníková.